ООН призова за предпазливост към изкуствения интелект
Секция: Наука
16 Септември 2021 08:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН призова за предпазливост към изкуствения интелект

/КРОСС/ ООН призова да бъде наложен мораториум върху определени системи за изкуствен интелект, например тези за лицево разпознаване, и заяви, че е време да се въведат мерки за защита правата на човека във връзка с тях, предаде Франс прес.

"Технологиите за изкуствен интелект могат да имат отрицателни или дори катастрофални последици, ако се използват, без да се отчита достатъчно как те влияят на правата на човека", каза Мишел Бачелет, върховен комисар на ООН по правата на човека.

Тя призова да бъде направена оценка на рисковете, произтичащи от различните системи, разчитащи на изкуствен интелект, а след това да се забранят или във всеки случай строго да се регулират тези, които представляват най-голямата опасност. При тази оценка се визират рисковете за правото на личен живот или свободата на движение и слово. Докато бъдат извършени тези оценки обаче "държавите трябва да наложат мораториум върху технологиите, които потенциално представляват голям риск", каза бившата президентка на Чили при представянето на нов доклад от нейната служба, посветен на тази тема.

Чрез разказ за Пепеляшка: Изкуствен интелект открива ранни симптоми на Алцхаймер

По-специално тя посочи като пример технологиите, които позволяват автоматизирано вземане на решения, или тези, които създават профили.

"Системите за изкуствен интелект се използват, за да се определи кой може да се възползва от обществени услуги, да се реши кой има шанс да бъде нает на работа и, разбира се, да се повлияе на информацията, която хората могат да видят и да споделят в интернет", подчерта Бачелет.