На дневен ред в ЕП: Санкциите по закона "Магнитски", наложени на Божков, Пеевски и Желязков
Секция: СВЯТ
16 Септември 2021 08:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
На дневен ред в ЕП: Санкциите по закона "Магнитски", наложени на Божков, Пеевски и Желязков

/КРОСС/ Европейският парламент ще обсъди на пленарната си сесия днес наложените от Съединените щати санкции по глобалния закон "Магнитски" върху трима български граждани - Васил Божков, Делян Пеевски и Илко Желязков и свързаните с тях фирми.

Евродепутатите ще питат как Европейската комисия възприема действията на Съединените щати срещу корупцията в страна членка и как това се отразява върху оценката на досегашните действия на Комисията по този въпрос.

По-специално те се интересуват дали Комисията ще бъде по-активна при предприемането на действия срещу корупцията и заплахите за принципите на правовата държава в държавите членки, каква ще бъде ролята на Европейската прокуратура и дали ще разработи обща стратегия за борба с корупцията в Съюза.
Kа 2 юни министерството на финансите на Съединените щати наложи санкции срещу бизнесмена Васил Божков, бившия депутат и медиен магнат Делян Пеевски и Илко Желязков - зам.-ръководител на Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства, както и на 64 компании, свързани с тримата.