Финансист №1 в новия служебен кабинет - Валери Белчев
Секция: ИКОНОМИКА
16 Септември 2021 10:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Финансист №1 в новия служебен кабинет - Валери Белчев

/КРОСС/ Валери Белчев е новият служебен министър на финансите. Макар и да не е широко известен сред обществото, той е разпознаваем сред професионалната общност, показа справка на БНР.

Магистърската му теза е от Харвардския университет, а у нас е познат като управител на Фонда на фондовете в продължение на няколко години.

Професионалната кариера на Валери Белчев минава през Българската банка за развитие, както и дори през парламента като нещатен сътрудник на Комисията за икономическа политика.

Информация за досегашния му опит можем да намерим в публикациите на Фонд мениджър на финансови инструменти - или по-известен като Фонд на фондовете, който Белчев управлява от 2015 до 2018 година.

Фондът бе създаден именно през 2015-та година като инструмент за управление на европейските ресурси по време на кабинета „Борисов 2", когато финансов министър е Владислав Горанов.

Образованието си Белчев получава в УНСС, след което има магистратури в Париж и Харвард. Според биографията му, освен английски и френски, владее свободно руски и италиански език.

Белчев влиза в Министерството на финансите, след като бюджетът бе актуализиран.

Върху него и избрания от него екип обаче най-вероятно ще падне отговорността за съставянето на бюджета за догодина, който да бъде предложен, ако няма сформирано редовно правителство след изборите на 14 ноември.

Също така, докато той е в министерството, трябва да се работи по промените в данъчните закони, които традиционно се променят преди параметрите на бюджета.

Не е изключено, ако страната ни излезе на външните дългови пазари тази година, това да се случи именно в мандата на Белчев.