Евродепутатите призовават за нова стратегия на ЕС за насърчаване на демокрацията в Русия
Секция: СВЯТ
16 Септември 2021 13:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Евродепутатите призовават за нова стратегия на ЕС за насърчаване на демокрацията в Русия

/КРОСС/ • ЕС трябва да прави разграничение между руското правителство и руския народ
• Засилване на работата със страните партньори и гражданското общество за укрепване на продемократичните тенденции в Русия
• Налагане на санкции, когато е необходимо, противодействие на потока от мръсни пари и подкрепа за активистите за правата на човека
Парламентът заявява, че ЕС трябва да даде отпор на агресивните политики и същевременно да положи основите на сътрудничеството с бъдеща демократична Русия.

Оценявайки състоянието на отношенията между ЕС и Русия, Европейският парламент ясно заявява, че прави разграничение между руския народ и режима на президента Владимир Путин. Според Парламента, последният е "закостеняла авторитарна клептокрация, ръководена от доживотен президент, заобиколен от кръг от олигарси".

Същевременно евродепутатите подчертават, че Русия може да има демократично бъдеще и че Съветът трябва да приеме стратегия на ЕС за бъдеща демократична Русия, която да включва стимули и условия за засилване на вътрешните демократични тенденции.

Текстът беше одобрен с 494 гласа "за", 103 гласа "против" и 72 гласа "въздържал се".

Партньорство със съмишленици, за да се укрепи демокрацията

Парламентът заявява, че ЕС трябва да създаде алианс със САЩ и други партньори със сходно мислене, за да противодейства на усилията на Русия и Китай, които имат за цел да отслабят демокрацията в света и да дестабилизират европейския политически ред. Той трябва да предвижда санкции, политики за противодействие на незаконните финансови потоци и подкрепа за активистите в областта на правата на човека.

Подкрепа за съседните на Русия държави

Във връзка с руската агресия и влияние върху източните съседи на ЕС, ЕС трябва да продължи да подкрепя така наречените страни от "Източното партньорство", като Украйна или Грузия, и да насърчава европейските реформи и основните свободи в региона. Тези усилия трябва да служат и за насърчаване на руската подкрепа за демократичните реформи.

Намаляване на енергийната зависимост на ЕС от Русия и борба с "мръсните пари" у дома

В текста се посочва още, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руския газ, нефт и други суровини, поне докато президентът Путин е на власт. Европейският зелен пакт и увеличаването на новите ресурси ще изиграят решаваща геополитическа роля за постигането на тази цел.

Членовете на ЕП искат ЕС да изгради капацитета си за разкриване и спиране на потоците от мръсни пари от Русия, както и за разкриване на ресурсите и финансовите активи, които свързани с режима автократи и олигарси крият в държавите членки на ЕС.

Притеснения преди парламентарните избори в Русия през 2021 г.

В заключение членовете на ЕП настояват ЕС да има готовност да откаже признаването на руския парламент, ако парламентарните избори през 2021 г. през септември се проведат в нарушение на демократичните принципи и международното право.

"Русия може да бъде демократична държава и нашата първа задача е отстояването на принципа "Демокрацията на първо място" в отношенията на ЕС с Русия. ЕС и неговите институции трябва да работят, приемайки, че промяната в Русия е възможна. Той също така се нуждае от повече смелост при заемането на твърда позиция спрямо режима в Кремъл, когато става въпрос за защита на правата на човека; именно в това се състои стратегическият ангажимент с руския народ. Става дума за прекратяване на вътрешните репресии, връщане на избора на народа и освобождаване на всички политически затворници", заяви докладчикът Андрюс Кубилюс (ЕНП, Литва) след гласуването

"Освен това, ако проведените тази седмица парламентарни избори в Русия бъдат признати за фалшифицирани, ЕС не трябва да признава руската Дума и трябва да поиска страната да бъде отстранена от международните парламентарни асамблеи, включително от тази на Съвета на Европа. Непрекъснатите репресии на Кремъл срещу всички опозиционни кандидати, свободните медии и неправителствените организации подкопават легитимността и честността на тези избори. Руският народ трябва да има право на избор и неговият избор трябва да бъде зачитан, като във всяка друга демократична страна", добави той.