Проучване: Защитата от ваксината на "Модерна" намалява с течение на времет
Секция: Наука
16 Септември 2021 15:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проучване: Защитата от ваксината на "Модерна" намалява с течение на времет

/КРОСС/ Защитата срещу коронавирус, която предоставя ваксината на "Модерна", намалява с течение на времето, сочат данни от мащабно проучване на компанията. "Това е само една оценка, но вярваме, че данните означават, ако погледнем към есента и зимата, че очакваното намаляване на имунитета ще доведе минимум до 600 000 допълнителни случаи на заразени с COVID-19", заяви президентът на "Модерна" Стивън Хог във видеоразоговор с инвеститори, цитиран от Ройтерс.

Компанията се обяви в подкрепа на поставянето на бустерна доза. Според Хог проучвания с бустерна доза са показали, че антителата се увеличават до нива, по-високи от тези след втората инжекция. "Според нас третата доза има възможност значително да повиши имунитета през по-голяма част от следващата година, докато се опитваме да сложим край на пандемията", добави Хог.

Изнесените от президента на "Модерна" данни са в контраст с няколко проучвания, от които става ясно, че ваксината на компанията осигурява по-дълга защита в сравнение с тази на"Пфайзер/Бионтех". Според експерти разликата най-вероятно се дължи на по-високата доза иРНК в препарата на "Модерна" и малко по-дългия интервал между поставянето на двете инжекции.