Дълъг път предстои на Балканите към Европейския съюз
Секция: Анализи
17 Септември 2021 10:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дълъг път предстои на Балканите към Европейския съюз

/КРОСС/ Ангела Меркел, която скоро ще напусне поста канцлер на Германия, направи блиц обиколка на Балканите. Меркел, която инициира Берлинския процес за интеграция на региона в Европейския съюз преди седем години, по същество обобщи дейността си в тази посока с настоящото си турне.

Нейното послание не беше особено обнадеждаващо: Германия иска членство на всички Балкански страни в Европейския съюз, но „те имат дълъг път пред себе си". В отговор канцлерът чу упрек, че Европейският съюз само „създава илюзията за отворена политика на разширяване".

Ангела Меркел посети в понеделник и вторник Сърбия и Албания. В Белград тя се срещна със сръбския президент Александър Вучич, а в Тирана се срещна с премиерите на всичките страни от региона. Тъй като именно госпожа Меркел през 2014 г. стартира Берлинския процес, предназначен да ускори присъединяването на Балканите към Европейския съюз, сегашното й турне се превърна в своеобразно обобщение на дейността на германския канцлер на Балканите.

Най-важният извод канцлерът направи още в началото на турнето. След преговорите със сръбския президент в Белград тя заяви: Германия желае да види членството на шестте балкански страни (Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Албания и Косово) в Европейския съюз, но те имат да извървят още много дълъг път."

В Тирана канцлерът разви тази идея. След съвместна среща с премиерите на всички балкански страни, Ангела Меркел заяви, че Берлинският процес не замества членството в Европейския съюз и тя не смята, че този процес се е провалил. Канцлерът призова събралите се премиери да продължат да работят за създаване на общ регионален пазар, защото, както тя каза „колкото повече сътрудничество, толкова по-добре". След което тя реши да окуражи премиерите с уверението, че „Балканите имат много приятели в Европа".

Макар че не всички се зарадваха. Много балкански лидери отдавна упрекват Европейския съюз в „умора от разширяването" и в съзнателно спиране на евроинтеграцията на Балканите. В Тирана босненският председател на Съвета на министрите Зоран Тегелтия заяви за това открито:
„Създава се впечатление, че Европейският съюз създава илюзията за отворена политика към разширяване, а в същото време прави перспективата за присъединяване (на балканските страни) към Европейския съюз много далечна".

Ангела Меркел косвено потвърди справедливостта на подобни обвинения, критикувайки неназовани членове на Европейския съюз, които „показват признаци на умора от разширяването". „Ако са изпълнени условията за присъединяване или за започване на преговори за присъединяване, Европейският съюз трябва да удържи на думата си", каза тя, като нарече несправедлива практиката някои членове на Европейския съюз „да продължават да предлагат все нови и нови условия, защото не им харесва да се занимават с потенциално нови членове по вътрешнополитически причини..."

Упреците срещу госпожа Меркел прозвучаха и в Белград. Наистина, по друг повод. Един от лидерите на сръбската опозиция Драган Джилас обвини канцлера, че тя е „довела Александър Вучич на власт и му е помогнала да управлява в ущърб на демокрацията и свободата в Сърбия в името на отстъпки от негова страна по отношение на Косово".

Лидерите на балканските страни ще продължат да обсъждат перспективите за европейска интеграция с ръководството на Европейския съюз много скоро - на срещата на високо равнище Европейски съюз - Балкани, която ще се проведе през октомври. Но вече без Ангела Меркел.