Започна гласуването на парламентарните избори в Русия
Секция: Русия
17 Септември 2021 12:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Започна гласуването на парламентарните избори в Русия

/КРОСС/ В Русия започна гласуването на изборите за Държавна дума, което ще продължи до 19 септември включително. 14 политически партии си оспорват 450-те мандата в долната камара на парламента.

Половината от депутатите в Думата се избират мажоритарно, а другата половина - по пропорционалната система.

Социолозите прогнозират, че и четирите формации в предишния парламент ще преодолеят 5-процентната бариера за влизане в новия. Това са управляващата партия „Единна Русия", Комунистическата партия на Генадий Зюганов, Либерално-демократическата на Владимир Жириновски и „Справедлива Русия" на Сергей Миронов.

Междувременно стана известно, че по настояване на руските власти компаниите „Гугъл" и „Епъл" са премахнали от онлайн магазините си приложението на опозиционера Алексей Навални.

В приложението се съдържат указания за така нареченото умно гласуване, а именно да се гласува за всеки кандидат с шансове за влизане в парламента с изключение на кандидатите от „Единна Русия".

Централната избирателна комисия обясни въвеждането на тридневното гласуване с грижа за здравето на гражданите в условията на коронавирусната епидемия.
В телевизионно обръщение Владимир Путин призова избирателите да се включат активно във вота:
"Разчитам на вашата отговорна, добре обмислена, патриотична гражданска позиция. На вашия стремеж да изберете депутати, които ще работят за благото и в името на нашата любима родина. В интерес на нашия народ и на всеки гражданин на Русия. Моля ви, направете своя избор!".