Андрей Живков: Важно е индустрията да остане работоспособна и да няма сътресения
Секция: ИКОНОМИКА
17 Септември 2021 17:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Андрей Живков: Важно е индустрията да остане работоспособна и да няма сътресения

/КРОСС/ "С изключителна загриженост следим цените, важно е българската индустрия да остане работоспособна, да не се предизвикат фалити или сътресения в икономиката, защото това са неща, които ще рефлектират в цялата страна". Това заяви министърът на енергетиката Андрей Живков на брифинг след среща с представители на енергийноинтензивната индустрия, търговци на ток, синдикални организации, КЕВР, БЕХ.

От 1 юли целият бизнес е на свободния пазар и движението на цените в момента оказват сериозно влияние върху всички промишлени потребители. Проведохме среща с енергоинтензивните предприятия и някои работадателски организации, посочи той.

"Ситуацията е наистина е драматична. Цените на енергоносителите вече са в шокови нива, а още не е настъпила зимата. Говорим за няколкостотин милиона евро, които трябва да спечелят стопанските предприятия, за да изплати тази цена. Това не се дължи на физически недостиг. Цените на въглеродните емисии поскъпнаха, има поскъпване на природния газ. Алтернативните горива - природен газ и въглища, които могат да успокоят пазарите, са скъпи или в недостиг, по една или друга причина. Всичко това ще ни затрудни да излезем от кризата в година след пандемия. Задача на служебния кабинет е да се намери решение поне до март. Системата не е пред физически недостиг, но има паника на пазарите - тя е в целия ЕС и се пренася и на нашия пазар. Както администрацията, така и ние сме затруднени пред намиране на общо решение, като спазваме и европейските правила", заяви от своя страна председателят на Управителния съвет на Българските федерадии на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) Константин Стаменов.

Министърът на енергетиката посочи, че от началото на септември ценовите нива в България се движат на дъното от ценовите нива от европейската държави, което означава, че в момента сме едни от най-ниските енергии, но на фона на скока на тока на пазара, това не ни успокоява. "В момента всичките мощности работят, ТЕЦ Марица Изток 2, който беше разковничето на проблема, работи напълно, с изключение на два блока, които са в ремонт и всеки момент ще влязат в експлоатация. Благодарение на това стоим на дъното на цените, но това не ни успокоява, защото дори на дъното цените са високи", коментира Живков.

Той заяви, че се търсят краткосрочни решения, за да може българският бизнес да се справи с ценовия срок. Има и дългосрочни мерки, които обаче няма как да се приложат от служебното правителство, но започват стъпки по залагането на тези мерки, уточни още Живков и допълни, че не се ангажира в какъв срок ще бъдат представени и въведени, тъй като досега са постъпвали предложения.