Пентагонът се извини за трагична грешка, довела до цивилни жертви
Секция: СВЯТ
18 Септември 2021 09:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пентагонът се извини за трагична грешка, довела до цивилни жертви

/КРОСС/ Разследване на американските военни показва, че въздушният удар с безпилотен апарат в Кабул, който САЩ нанесоха през август в Кабул, е нанесен срещу погрешна цел, съобщи CNN. Атаката, при която загинаха 10 души - включително 7 деца, целеше ликвидирането на опасен терорист.

Според разследването обаче жертвите са цивилни, а шофьорът и превозното средство вероятно не са представлявали заплаха, свързана с ИДИЛ.

Пентагонът определи случилото се като трагична грешка, а министърът на отбраната Лойд Остин поднесе извинения, като уточни, че при въздушния удар е загинал и мъж, който е работил за международна благотворителна организация, съобщи VoA.

"Поднасяме извинения и ще извлечем поуки от тази ужасна грешка", се казва в изявление на Остин.

Операцията беше планирана три дни след кървавия атентат на летището в Кабул, при който загинаха около 200 души, включително 13 американски военни.

Шефът на Централното командване на САЩ генерал Франк Макензи заяви, че в момента на издаване на заповедта за атаката е бил убеден, че става дума за терорист, представляващ непосредствена заплаха за американските военни и цивилните лица на летището в Кабул.

По същото време беше проведена още една операция, при която друг американски дрон ликвидира двама терористи от ИДИЛ в източната част на Афганистан.