Традиционният Римски пазар отново отваря врати в Русе
Секция: КУЛТУРА
18 Септември 2021 11:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Традиционният Римски пазар отново отваря врати в Русе

/КРОСС/ Традиционният Римски пазар ще се проведе днес от 11 ч на крепостта Сексагинта Приста в Русе. Гостите ще видят отново смели войни, красиви римлянки, местни търговци и занаятчии, представящи антични практики за сечене на монети, обработване на дърво и производство на кожени изделия.

Пазарът отваря врати в 11 ч, а час по-късно ще започне спектакълът "Приказка за Ромул и Рем" на Групата за детски театър "Камила". След това Първи италийски легион ще разкаже как древните римляни се превръщат във воини и стават част от кохортата, как се обучават и полагат клетва за вярност.

По-късно на територията на крепостта Сексагинта Приста ще прозвучат антични текстове в изпълнение на актьора Илия Деведжиев.

Римският пазар е едно от устойчивите събития, организирани от Регионалния исторически музей, което присъства трайно в културния календар на града. Атрактивните възстановки, представящи традиционни практики и модели на живот, имат за цел да презентират разказа за римското наследство и да споделят знанието за Античността на достъпен и разбираем за посетителите език. Те показват дейността на екипа археолози, извършващи теренни проучвания на обекта, като ги правят видими за широката общественост.