Краят на ерата Меркел
Секция: СВЯТ
18 Септември 2021 12:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Краят на ерата Меркел

/КРОСС/ „Искам сама да определя правилния момент да сляза от политическата сцена. Не искам да се превръщам в политически труп."

Казват, че Ангела Меркел е изрекла тези думи още през 1998 година, далеч преди да стане канцлер. Този момент наближава - официално след парламентарните избори на 26-ти септември четвъртият мандат на Ангела Меркел приключва. Няма точно тогава да слезе от сцената - очакват се оспорвани изборни резултати и още по-оспорвани и трудни коалиционни преговори, по време на които Меркел и министрите й ще продължат да работят като служебен кабинет. Няма да се учудя, ако и тази година новогодишното обръщение отново е на Ангела Меркел.

В интерес на истината, тя не успя да определи съвсем сама моментът за слизане от политическата сцена. Когато обяви решението си - след серия катастрофални резултати в няколко регионални избори - Меркел се намираше под неимоверен политически натиск. Напускайки лидерския пост в Християндемократическия съюз, тя си запази канцлерския пост до края на мандата.

16 години канцлер на икономически най-мощната европейска държава и двигател на ЕС - без инстинкт за власт и усет за обществените настроения никой не би успял да се задържи толкова дълго на едно от най-проветривите места, като канцлерството - и в буквален, и в преносен смисъл. Тази уж непристъпна жена все още пазарува сама в кварталния супермаркет, прави закуската на съпруга си и остана докрай далеч от всякаква суета. Не си приписва чужди заслуги. С феминизма имам както много общо, така и различия. Пък и не искам да се закичя с титла, която не притежавам. Алис Шварцер и други са водили тежки битки за равноправието на жените. И сега какво - да дойда аз и да се провъзглася за феминистка?

Меркел не е визионер. Историята няма да я запомни с голям проект, който е преследвала през всичките 16 години на власт. Освен, че по нейните думи винаги е целяла Германия и Европа да са икономически силни. Германия е икономически силна. В годините на канцлерството на Меркел на фискална дисциплина и мощен експорт икономическият ръст и бюджетният излишък са завидно високи. Но за жалост коронакризата вероятно ще промени това.

Меркел не е революционер. Не държи пламенни речи. Меркел търси компромиси и носи стабилност. Но стабилността понякога означава застой. А олевяването на традиционно консервативния Християндемократически съюз в търсене на компромис и стабилност отвори празни пространства за крайната десница. Фитилът й запали еврокризата, но Меркел й вдъхна нов живот с може би най-известните й думи, изречени на 31-ви август 2015 година.

С толкова много неща се справихме, ще се справим и сега!