Началникът на отбраната адм. Ефтимов: Сигурността е определяща за развитието на Западните Балкани
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Септември 2021 15:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Началникът на отбраната адм. Ефтимов: Сигурността е определяща за развитието на Западните Балкани

/КРОСС/ „Стабилността на Западните Балкани е от изключителна важност както за България, така и за НАТО и целия Европейския съюз. Страната ни, като член на тези съюзи и непосредствен съсед на страните от региона,
осъзнава ключовото значение на засилването на регионалното сътрудничество и свързаността в сферата на сигурността, с цел адекватен отговор на общите заплахи. Сигурността е определяща за развитието на Западните Балкани". Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 18 септември, при участието си в конференцията на Военния комитет на НАТО в Атина, Гърция.

Той акцентира върху положените усилия от Въоръжените сили на Република България в подкрепа на небойната мисия на Алианса на територията на Република Косово по подпомагане на евакуацията на
определени афганистански граждани. Началникът на отбраната подчерта бързината, готовността и гъвкавостта на реакцията на декларираните ни сили към колективната отбрана на Алианса.

Националният ни принос със сили и средства, следствие на приетото през август решение на Министерския съвет за разрешаване на участието на до 50 български военнослужещи в небойна операция на
НАТО, е в подкрепа на съвместните усилия на съюза за справяне с бежанската и хуманитарна криза, възникнала в резултат на събитията в Афганистан.

Адмирал Емил Ефтимов запозна участниците във форума с изпълнението на поетите ангажименти по текущите мисии и операции на Алианса с акцент поддържането на стабилна обстановка по сигурността в региона на Черно море. Той изрази подкрепа за усилията и предприетите мерки от стратегическите командвания на НАТО при военното планиране в резултат на практическото прилагане на Концепцията за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона.

Началникът на отбраната отправи предложения по изграждането на новата структура на силите на съюза и постигането на „360 градуса" готовност на Алианса. Той изтъкна необходимостта за запазване на колективната отбрана като ключова задача на НАТО в условията на набиращо скорост противопоставяне в световен мащаб и безпрецедентно развитие на технологиите като инструмент за зловредно действие на отделни държави и групировки.

Конференцията в гръцката столица даде възможност на началниците на отбраната на страните-членки да обсъдят въпроси от военностратегическо значение за Алианса. В рамките на нейното провеждане бяха дискутирани двете водещи концепции на НАТО - за възпиране и отбрана на евроатлантическата зона и за водене на военни действия, както и позицията на Алианса за прилагането им. Разгледани бяха също военните аспекти и препоръки по стратегията НАТО 2030.