Талибаните спират достъпа на момичета до средните училища в Афганистан
Секция: СВЯТ
18 Септември 2021 18:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Талибаните спират достъпа на момичета до средните училища в Афганистан

/КРОСС/ Момичетата и жените в Афганистан няма да имат достъп до средно образование. Това показват насоки, публикувани от властта на талибаните, преди отварянето на училищата в страната.

В изявлението на властите се изтъква, че всички мъже - учители и ученици, трябва да се върнат към образователните си институции. Другият пол не се споменава.

Това се случва, след като вчера талибаните превърнаха Министерството по женските въпроси в работилото през управлението им през 1996-а и 2001-ва ведомство за ценностите и превенцията на порока, съблюдаващо спазването на шериата.

На практика ислямистите прекъснаха достъпа на жените в страната до обучение, след като по-рано през месеца забраниха смесеното обучение в университетите. Това беше разчетено като забрана, тъй като повечето от образователните институции не могат да обособят отделни пространства с отделни преподаватели за мъже и жени.

Същевременно Съединените щати признаха, че при техен удар с дрон в Кабул в края на август са били убити 10 цивилни. Инцидентът се случи дни преди края на американската евакуация и след кървавия атентат на летището в афганистанската столица.

Разследване на Пентагона е установило, че при удара е загинал социален работник и девет души от семейството му, сред тях 7 деца, най-малкото - на две.

Генерал Кенед Маккензи от американското централно командване нарече случая „трагична грешка".

Американските сили са смятали погрешно, че автомобилът на социалния работник е кола бомба на „Ислямска държава".

Предполагаемите действия на клона на ИДИЛ в Афганистан продължават.

В Джалалабат, считан за бастион на групировката, двама души загинаха при серия от взривове, в които мишени са били автомобили на талибаните.