Нашата политическа класа не е узряла да прави коалиции
Секция: ПОЛИТИКА
19 Септември 2021 10:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нашата политическа класа не е узряла да прави коалиции

/КРОСС/ Нашата политическа класа не е узряла да прави коалиции. У нас коалицията е мръсна дума и се възприема от нашите политици като нещо, което е нежелателно, защото действа лошо на техните партийни интереси, а те са над всичко, за съжаление. Това каза проф. Огнян Герджиков в предаването „Тази неделя" по бТВ. По думите му сегашните политически сили са показали негодност да се справят с кризата и нормално е надеждите да се обърнат към нов политически проект, какъвто вече се предлага. „Възлагам надежди на този проект. Носят нещо ново и аз вярвам в това ново. Трябва да осъзнаят новата отговорност, която поемат върху себе си", каза Герджиков.

Според Георги Пирински не трябва да се говори за вина, а да се потърсят причините за провала на политическите партии. Той бе категоричен, че всяка от парламентарните сили много внимателно трябва да погледне себе си преди всичко, по какъв начин тръгва към предизборната кампания, защото очевидно е, че новият парламент няма да е по-лесен. „Ако още веднъж ни представят подобен вид парламент, това ще е с много тежки последици, защото се стига до подриване на парламента", каза Пирински.

Асен Агов заяви, че в момента сме в дълбока криза защото в продължение на 20 години никой не е предприел стъпки за завършване на прехода. „Икономическият преход завърши 2001 г. и икономиката си върви, независимо от политическата криза. Политическият преход никой не намери смелост и себеотрицание, за да го приключи", обясни той. По думите му дълбоката промяна винаги води до изхабяване на политиците, до отблъскване на обществеността от тяхната дейност. „Трябва да се набележат целите, защото в момента се разминават. Дълбоката промяна трябва да върви паралелно, за да излъчим онова мнозинство, на което можем да се доверим", обясни той.

По думите на Явор Нотев въпрос на политическа и човешка култура е този кризисен момент да бъде преодолян и да се намери полезно решение. Според него с новия политически проект се дава старт на едни процеси, от които зависи бъдещето на страната.