Заловиха бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Септември 2021 11:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заловиха бракониер, убил десетки застрашени от изчезване птици и бозайници

/КРОСС/ При съвместна акция на представители на ОД на МВР Разград и Държавно ловно стопанство „Воден - Ири Хисар" е задържан Р. К. При проверка в дома на нарушителя, разпоредена от Районна прокуратура Разград, са открити замразени трупове и препарати на над 20 вида защитени птици и бозайници. Сред тях има видове, приоритетни за опазване в Европа, като малък креслив орел и вечерна ветрушка; включени в Червената книга на България видове като видра, белоопашат мишелов, малък корморан, тръстиков блатар, също защитени видове като земеродно рибарче, черешарка и папуняк, както и части от незаконно отстреляни благородни елени. Целта най-вероятно е била препариране с цел незаконна търговия.

Щетите, нанесени от бракониера, се разпростират и извън границите на страната ни, защото много от убитите птици с голяма вероятност са от мигриращи популации от други европейски страни. Затова за случая са информирани и европейски природозащитни организации и международни институции.

От Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) предполагат, че изчезването на някои от последните двойки египетски лешояди в Североизточна България, който е една от най-застрашените птици в света и чиято популация у нас в момента наброява едва 25 двойки, се дължи точно на такъв тип бракониерство. Отстрелът дори на една птица от критично застрашен вид е огромна щета за популацията му и може да допринесе за пълното му изчезване.