Италия детронира Сърбия и ще играе за титлата от европейското първенство по волейбол за мъже
Секция: СПОРТ
19 Септември 2021 12:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Италия детронира Сърбия и ще играе за титлата от европейското първенство по волейбол за мъже

/КРОСС/ Италия детронира шампиона Сърбия и се класира за финала на европейското първенство по волейбол за мъже. В зала "Сподек" в полския град Катовице италианците се наложиха с 3:1 (29:27, 25:22, 23:25, 25:18) и ще играят на първи финал от 2013 година насам, когато отстъпиха на Русия.

Техен съперник в спора за златните медали ще бъде отборът на Словения, който в ранния полуфинал се наложи над домакините от Полша с 3:1 гейма.

Италия и Словения играха заедно в предварителна група "С", в която бе и отборът на България. Тогава "адзурите" спечелиха с 3:0 гейма и влизат в финала, който е 21:30 тази вечер в ролята на фаворит.

Срещу Сърбия обаче италианците бяха аутсайдери. Това обаче не им повлия по никакъв начин. В първия гейм играчите на Фердинандо де Джорджи изостаха почти през цялото време и трябваше да отразят сетбол при 23:24, но се справиха и измъкнаха откриващата част с 29:27.
Играта продължи да бъде напълно равностойна и във втория гейм, който отново обаче отиде на сметката на италианците. Сърбия изравни при 21:21, но Италия спечели 4 от следващите 5 разигравания, за да поведе с 2:0.
Европейските шампиони за 2019 година показа по-различно лице в третия гейм. В него те водеха почти през цялото време и макар да допуснаха изравняване при 23:23, успяха да го затворят с 25:23.

В този момент изглеждаше, че играчите на Слободан Ковач ще имат сили за обрат. Такъв обаче не се случи, а дори напротив - в четвъртия гейм Италия започна вихрено, поведе с 5:0 точки и затвори мача след 25:18.

За Сърбия остава участието в мача за бронзовите медали, в който ще срещнат домакините от Полша. Срещата е днес от 18:30 часа.

19-годишният Алесандро бе най-резултатен за Италия с 23 точки, докато Джулио Пинали реализира 17. За Сърбия Урош Ковачевич направи 16 точки.

До момента Италия има шест европейски титли, като последната бе спечелена през 2005 година. Словения все още търси първото си злато от европейско първенство, като тимът загуби финалите през 2015 година от Франция и през 2019 година от Сърбия.