Здравното министерство предвижда по-добро заплащане за специализантите по "Здравни грижи"
Секция: Здраве
19 Септември 2021 12:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Здравното министерство предвижда по-добро заплащане за специализантите по "Здравни грижи"

/КРОСС/ По-добро заплащане за специализантите по "Здравни грижи", предвижда Здравното министерство, като мярка за оставане на младите медицински сестри у нас след дипломиране. С 20% е повече са местата в тази специалност в Медицински университет Пловдив.

Тази учебна година в Медицинския университет в Пловдив са приети с 20% повече студенти в специалност медицинска сестра. Сега броят им е 120, казва ректорът проф. Марияна Мурджева.

"Една част от тези бройки са за Пазарджик, където нашите проучвания с Общината в Пазарджик установиха едно повишено желание за медицински сестри от този град и региона. Ще имаме и практическо клинично обучение в една от болниците там".

Здравното министерство предвижда при специализация в държавна болница по клинични специалности, заплащането да е не по-малко от 2,5 минимални заплати или 1625 лв.

"Една от причините сестрите да не остават у нас, е ниското заплащане, свръх натоварването и лошите условия на труд.", посочи проф. Мурджева.

Съотношението медицински сестри лекари трябва да е две към едно. По данни на НСИ към декември 2020 г., то е по-малко от една сестра на лекар. България се нарежда на второ място след Гърция по недостиг на сестри. На 100 хиляди души се падат 435, за сравнение средният брой в ЕС е 850 на 100 хиляди.

През последните години е увеличен броят за прием в тази специалност. За миналата година със 105 места. Така в медицинските университети у нас са постъпили 714 бъдещи медицински сестри.

По данни на Здравното министерство, средната брутна месечна заплата на специалист по здравни грижи у нас е 2 хиляди лева.