Проф. д-р Димитър Димитров: УНСС доказа, че има потенциал да управлява промените
Секция: Интервюта
20 Септември 2021 08:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. д-р Димитър Димитров: УНСС доказа, че има потенциал да управлява промените

В деня на откриването на Новата академична година разговаряме с ректора на най-големия ни икономически университет за обучението в пандемия, модернизацията на икономическото образование и зеления университет

/КРОСС/ Проф. Димитров, днес в УНСС откривате новата учебна година, с какво ще се обърнете към студентите при откриването? Какво е по-различно тази година, какви са Вашите приоритети?
За всички нас сега основен приоритет отново ще бъде да се опази здравето на студентите, преподавателите и служителите в условията на епидемична ситуация. За това в УНСС има разкрит пункт за ваксинация, с което се надявам да улесним желаещите. Предизвикателствата и промените са част от живота и трябва да се стремим да извлечем доброто от тях. УНСС доказа, че има потенциал да се справя с изпитанията и да управлява промените. Пожелавам на нашите студенти годините, прекарани в УНСС, да ги подготвят за всички предизвикателства, с които ще ги срещне живота. Да бъдат образовани граждани на света, активни и отговорни за бъдещето.

Как кризата промени образованието?
Кризата стимулира образователните институции да се адаптират все по-успешно към промените. Пандемията ускори процеса на дигитализация и помогна дори в рамките на присъственото обучение да предлагаме повече дигитални ресурси, което е важно, защото те дават допълнителни предимства. Кризата ни даде нови възможности. УНСС е взе участие в различни международни проекти, свързани с дигитализацията на обучението, но кризата ни накара да действаме много бързо. Платформите, с които разполагаме, дават много нови възможности - нов тип учебни материали, използване на мултимедия, електронни ресурси, достъпни за голяма аудитория.
Дигиталното ще е съществена част от живота, образованието и бизнеса занапред. И ние сме горди, че сме лидери в дигитализацията на висшето образование. Студентите на УНСС ще имат уникалния шанс да срещнат 100-годишна традиция с модерно икономическо образование, стъпило на най-съвременните методи за преподаване.

Университетът навлиза във второто си столетие, какво предстои?
УНСС е част от елитната университетската мрежа ENGAGE.EU - европейски университет, заедно с шест други водещи европейски висши училища в областта на икономиката и социалните науки. Това са University of Mannheim (Германия), LUISS University (Италия), NHH Norwegian School of Economics (Норвегия), Tilburg University (Нидерландия), University of Toulouse 1 Capitol (Франция) и WU Vienna University of Economics and Business (Австрия). Бюджетът по този глобален проект за създаване на съвместни курсове, модули и програми за обучение, съвместни изследователски мрежи, осигуряване на връзка с бизнеса, неправителствения и публичния сектор е 7 млн. евро.

Започваме и реализацията на много важен проект за дигитализация на икономическото образование - „Икономическо образование в България 2030", който ще представим при откриването на новата учебна година. Проектът е на стойност 5 млн. лв. Като водещ университет в България УНСС следва да модифицира своето обучение, респ. учебни програми по Икономика и управление, по начин, който позволява те да бъдат сходни с програми в Европейски университети и приложими в съвременните бизнес-условия. Актуализирането и модернизирането ще бъдат направени в партньорство с други водещи на регионално равнище университети като Стопанска Академия - Свищов, Бургаски свободен университет, Национална спортна академия и КРИБ.

Чрез това коопериране ще бъдат създадени и приложени в практиката актуални учебни програми, основани на дигитализация. Ще заработят 9 дигитални класни стаи и 3 дигитални лаборатории, които са неотменно допълнение на съвременния учебен процес. Това ще даде възможност да се използва в максимална степен споделянето на ресурси, включително и на ноу-хау, между партньорските университети Проектът залага на включване на голяма част от преподавателите, участващи в неговата реализация, в програмите за повишаване на квалификацията и/или за краткосрочна специализация в чуждестранните партньори, като делът на младите учени трябва да е не по-малко от 15 на сто.
Много важно за нас е, че приключихме и подготовката по създаването на нова университетска мрежа под егидата на ЮНЕСКО с център УНСС. Очакваме одобрение на първата SDSN (Sustainable Development Solutions Network) в България до края на годината.

УНСС има нов учебен корпус, има ли и други подобрения на учебната база?
Както вече споменах, пандемията е възможност. Използвахме времето на социална изолация за да направим подобрения в материалната база.

Новият корпус „К"

Със собствени сили реновирахме 53 учебни зали и кабинети, т.е. от миналата година сме реновирали 70 % от сградния фонд. 80 на сто от осветителните тела са подменени с енергоспестяващи. Ремонтирана е 1561 кв. м хидроизолация. Ще добавя, че и новият ни корпус „К" е изграден чрез енергоспестяващи технологии.

 


Лого на инициативата „Зелен университет"

Искам да отбележа, че УНСС е институция, ангажирана с устойчивостта за това тази година стартираме и инициативата „Зелен университет". Редно е младите хора да са първите, които ще допринесат за намаляване на негативния отпечатък върху природата. Освен озеленяване и рециклиране, за нас да бъдем зелени означава и допълнителна електронизация за намаляване употребата на хартия - както имаме вече студентска електронна книжка, електронен регистър, платформа „Уеб студент", електронно полагане на изпити в Тестови център, електронна деловодна система и др. Ще наблегнем и на целенасочено издигане на информираността на студентите в посока опазване на околната среда. В момента работим по написването на Зелена УНСС харта.

Как пандемията се отрази на приема?
Щастлив съм да съобщя, че въпреки сложната година ние запазваме, дори надвишаваме миналогодишния прием в ОКС „Бакалавър", като повече от 1/3 от студентите са в платено обучение. Най-голямото предимство за студентите е, че приемът е по специалности още от 1 курс. В момента тече допълнителен прием на бакалаври на отделни незаети места в платена форма на обучение. Продължава и кандидатстването за магистърските ни специалности.

Кои са най-предпочитаните специалности?
Не мога да не изразя своето задоволство, че за поредна година интересът към Финансово-счетоводния факултет остава много голям. Безспорен фаворит е специалността „Маркетинг". Тази година можем да се похвалим и с изключително голям интерес към специалност „Право". Хит се оказва и дистанционната форма на обучение. Там приемът се е повишил с 20 на сто.
Интересът към Университета за национално и световно стопанство не е случаен. Той е закономерен резултат от последователните усилия на нашите преподаватели да предлагат образование на световно ниво и сериозни научни изследвания.