Голяма част от комплексите останаха празни това лято
Секция: Туризъм
20 Септември 2021 11:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Голяма част от комплексите останаха празни това лято

/КРОСС/ Не мога да кажа, че сезонът беше добър. Това мнение изрази в "Денят започва" по БНТ Димитър Балтов, зам.-председател на УС на Обединение "Бъдеще за туризма". Част от големите комплекси останаха не само празни, но и затворени поради факта, че само с български туристи няма как да се запълнят тези големи леглови бази, които разчитат основно на чартърни полети, смята Балтов.

Според него, не по-различна е и ситуацията с изходящия туризъм.

Продължаваме да имаме проблем с невъзстановените суми за неосъществени пътувания на клиенти през 2020 г., от едни 15 милиона предвидени за тази цел, не се усвоиха 5 - тоест около 1/3, за което ние предупредихме, че ще се случи. Надяваме се с актуализацията на бюджета да се поправи тази грешка и да се възстановят тези суми.

Балтов обясни, че парите не са усвоени поради рестриктивните условия на програмата, от които не са могли всички туроператори да се възползват .

Темата с резултатите от изминалия летен сезон коментира и Румен Драганов, директор на Института по оценки и анализи на туризма. Той сподели, че изразеното мнение от хотелиери, което чува по Черноморието е "не сме виждали такъв сезон".

Виждаме, че мерките оказват значително влияние на пътуванията, но в същото време наблюдаваме, че туристите не обръщат много внимание на тези мерки - съобразяват се с изискванията за тест и спазват ограниченията, но това не ги спира. Феноменът е, че хората искат да пътуват, да живеят и изобщо не се съобразяват с политическите мерки.

Определено политиците трябва да свалят всякакви ограничения по отношение на туризма - те са абсолютно безсмислени, смята Драганов.

Според Димитър Балтов обаче, зимният сезон в момента е напълно неясен заради липсата на уточнение в условията за карантинирането на туристи и изискванията за тестове.