Черен лешояд е намерен отровен в района на Крумовград
Секция: ЛЮБОПИТНО
21 Септември 2021 12:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Черен лешояд е намерен отровен в района на Крумовград

За пореден път незаконно поставяне на отрова в дивата природа предизвиква смъртта на застрашен вид птица у нас

/КРОСС/ Сигнал за натровен черен лешояд в района на Крумовград получават в петък (17 септември) Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Птицата е намерена в тежко състояние от местен човек, който веднага я транспортира до ветеринарна клиника в града. За съжаление малко по-късно лешоядът умира. Екип на БДЗП се отзовава веднага на мястото и установява, че жертвата е млад черен лешояд - изключително рядък за страната ни, за чието връщане като гнездящ вид у нас редица организации полагат дългогодишни усилия. В гушата на птицата е открита храна, а мухите, които кацат по клюна, веднага умират - явен знак, че лешоядът е отровен.

РИОСВ - Хасково подава сигнал до полицията, която започва разследване по случая. Назначена е ветеринарно-медицинска експертиза, извършена е аутопсия и са взети проби за лабораторен анализ и установяване на вида на отровата. Тялото на лешояда се съхранява в Спасителния център за диви животни на Зелени Балкани в Стара Загора за нуждите на допълнителни изследвания. Екипът с куче за борба с отровите в дивата природа на БДЗП щателно претърсва района, но не открива други жертви или остатъци от отровната примамка. Полицията продължава с разследването в областта. Ако отровната примамка е все още в природата, то тя ще продължава да бъде смъртоносна заплаха за други редки видове птици, дивеча, домашните животни, биоразнообразието като цяло и местните хора. Все още няма яснота докъде се простират щетите от това незаконно действие и дали има или ще има още жертви.

БДЗП изказва огромна благодарност на човека, открил птицата, и на ветеринаря, който веднага откликна и я прие! От Дружеството призовават всеки, който попадне на загинала или бедстваща птица или друго животно със съмнения за отравяне в района на Крумовград, незабавно да сигнализира РИОСВ-Хасково и полицията.
Едва преди месец бе утвърден Националният план за действие за борба срещу незаконното използване на отрови в дивата природа (2021 - 2030), разработен от БДЗП. Планът има утвърден протокол за действие при разследване на случаи на отравяне и е сведен до знанието на органите на МВР за приложение. Планът е изключително важен инструмент за борба с една от най-големите заплахи за биоразнообразието не само у нас, но и по света - отровите. Използването на отровни примамки в природата е забранено по силата на международното, европейското и националното законодателство.

Черният лешояд е защитен от Закона за биологичното разнообразие вид и посегателствата над него са напълно забранени. Видът гнезди в гръцката част на Източни Родопи, а отделни индивиди ежедневно посещават българската част на планината в търсене на храна. В Национален Парк „Дадя" в Гърция гнезди най-голямата колония на вида на Балканския полуостров, която наброява едва 30 двойки. В резултат на дългогодишни усилия за възстановяване на вида у нас тази година е сформирана и втора колония от три двойки в Източна Стара планина. Успешното опазване на черния лешояд в този район е от международно значение.