Нови бандероли за цигари и алкохол 1 януари 2022 г.
Секция: ИКОНОМИКА
21 Септември 2021 16:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нови бандероли за цигари и алкохол 1 януари 2022 г.

/КРОСС/ Тютюневите изделия и бутилираните алкохолни напитки ще се продават с нов бандерол от 1 януари 2022 година. В съответствие с чл. 64, ал. 6 от Закона за акцизите и данъчните складове, новите образци са утвърдени от министъра на финансите три месеца преди влизането им в сила, като заповедите за утвърждаване са публикувани в ДВ, бр. 79/21.09.2021 година. Единичните цени на бандеролите се запазват, като за тютюневи изделия е 0,014 лв., а за алкохолни напитки - 0,032 лв.

Акцизните стоки, облепени с действащите към момента бандероли, могат да се реализират в търговската мрежа до изчерпването им, но не по-късно от 31 декември 2022 година.

Бандеролът е държавна ценна книга, която доказва внасянето на дължимия акциз за освободените за потребление акцизни стоки. Издава се от Министерството на финансите по утвърден проект и включва комбинация от защитни елементи в графичния дизайн, хартията, мастилата, холограмната лента, както и различни техники на печат.

Бандеролите, които са предназначени за поставяне върху потребителската опаковка на тютюневите изделия, се използват като защитен елемент съгласно чл. 35у, ал. 3 от Закона за тютюна, тютюневите и свързаните с тях изделия.