ЕК подписа договор с компания от САЩ за препарат за лечение на Covid-19
Секция: СВЯТ
22 Септември 2021 09:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕК подписа договор с компания от САЩ за препарат за лечение на Covid-19

/КРОСС/ Европейската комисия е подписала договор с американска фармацевтична компания „Eli Lilly" за доставка на препарат с моноклонални антитела за лечение на пациенти с коронавирус, съобщи пресслужбата на ЕК.

Медикаментът беше част от първото портфолио от пет обещаващи терапевтични средства, обявено от Комисията през месец юни в Стратегията ѝ за лечение на Covid-19.

В момента медикаментът се разглежда от Европейската агенция по лекарствата. 18 страни-членки са се включили в съвместната поръчка за покупката на над 220 000 терапевтични дози.

Комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че над 73 процента от възрастното население в страните от общността е напълно ваксинирано. Тя обаче предупреди, че ваксините не могат да са единственият отговор срещу коронавируса и че трябва да продължи работата по осигуряване на лечение.

Освен с компанията „Eli Lilly" ЕК вече сключи договори за доставки на медикаменти срещу коронавируса с производителите „Рош" (Швейцария) и „ГлаксоСмитКлайн" (Великобритания).

Препаратът на американската компания представлява комбинация от две моноклонални антитела за лечение на пациенти, които не се нуждаят от кислородолечение, но са с висок риск от тежко протичане на Covid-19.