Кипър ще прави доброволни тестове за Covid-19 на учениците в начално училище
Секция: СВЯТ
22 Септември 2021 09:35
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Кипър ще прави доброволни тестове за Covid-19 на учениците в начално училище

/КРОСС/ В Кипър от днес бързи тестове за коронавирус ще се извършват и в началните училища. На учениците от 12 до 17 години се дават два допълнителни свободни от занятия дни с извинени отсъствия, през които да се ваксинират, реши правителството.

Мобилни звена за безплатни бързи тестове започват да действат за първи път и в началните училища в Кипър от днес. Изследването за коронавирус на най-малките ученици е доброволно и ще се извършва само при писмено съгласие от родителите.

Децата до 12-годишна възраст не могат да бъдат ваксинирани в момента, затова обхващането им с редовни седмични тестове е важно, за да се предотврати разпространението на вируса в училищната, а и в семейната среда, обясниха от здравното министерство. Според него целта е да се гарантира максимално, че училищата на всички нива ще работят в условия на безопасност и защита от Ковид-19 с физическо присъствие на учениците.

За да насърчи ваксинацията сред младежите като част от създаването на безопасни условия в училище, правителството реши да им даде бонус. Тийнейджърите от 12 до 17 години ще ползват допълнително два свободни от занятия дни с извинени отсъствия, ако през тях отидат да се ваксинират с първата и втората доза.

Всички действащи ограничителни мерки срещу коронавируса в Кипър бяха удължени до 8 октомври, прие още правителството.