Издават писмата на Вазов навръх 100-годишнината от смъртта му
Секция: КУЛТУРА
22 Септември 2021 13:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Издават писмата на Вазов навръх 100-годишнината от смъртта му

/КРОСС/ Без съмнение Иван Вазов е най-популярната фигура в историята на българската литература. Творчеството му е събрано в цели 22 тома, но една част от него е относително непозната за българския читател - неговите писма.

Именно днес, когато честваме 100 години от смъртта на писателя, сдружение „Българска история" издава книга с най-интересното от епистоларното му наследство.

Писмата са обособени в 20 раздела, в зависимост от техния адресат, а подборът им е осъществен от един от най-изтъкнатите изследователи на българската литература - проф. д.ф.н. Николай Чернокожев, разказват издателите.

Поместената кореспонденция обхваща всички етапи от живота на Вазов - годините в емиграция; периода, в който той се установява в Източна Румелия; както и завръщането му в София. Тя е разнообразна по своя характер - могат да се срещнат както съобщения в чисто делови тон, така и такива, засягащи личния живот на писателя.

Читателят ще надникне и в работното ежедневие на твореца и ще стане съпричастен с писмата до членовете на неговото семейство и Евгения Марс. Не са пропуснати и специалните послания във връзка с юбилейните му чествания, допълват от „Българска история".

Книгата ще бъде достъпна в книжарниците в края на настоящата седмица, а по-нетърпеливите вече могат да я поръчат и онлайн.