Радев: Вярата на нашия народ в неговите собствени сили ни е нужна и днес
Секция: БЪЛГАРИЯ
22 Септември 2021 11:02
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Радев: Вярата на нашия народ в неговите собствени сили ни е нужна и днес

/КРОСС/ Възраждането и триумфът на българската държавност са неделима част от паметта и духа на Велико Търново - нашата историческа и духовна столица. Неслучайно преди 113 години прокламацията за независимостта огласява именно старопрестолните улици и обявява, че българската държава заема своето достойно и равнопоставено място на европейската и световна сцена. Че възродена България не ще бъде подвластна вече на никого. Това заяви президентът Румен Радев в тържественото си слово по време на военния ритуал по издигането на Националния трибагреник в Царевец.

И днес този дързък акт вдъхновява с проявените твърдост и характер. И днес ние се гордеем с нашите предшественици, защото този мащабен исторически акт не е плод на случайност.

Независимостта на България е постигната с политическа далновидност и дипломатическа мъдрост, с търпение и разум. Тя е градена с усилията на посветени държавници, но и със силата на уверен в себе си народ. Министър-председателят Александър Малинов ще напише, че вестта е посрещната в цяла България с ентусиазъм и радост. За българите обявяването на независимостта е морална победа, превърнала се бързо в мощен стимул за икономически подем и всеобщ възход. Но преди всичко решителното скъсване със зависимостите от миналото затвърждава самочувствието и вярата на нашия народ в неговите собствени сили, в способността му да кове сам съдбата си. Тази вяра ни е нужна и днес. На кръстопътя на нашия нов ден нека помним, че нашите предци завинаги избраха заедно да градят съдбата си и своето бъдеще на свободни и независими хора. Наш дълг е да пазим и почитаме този свят завет. От нашата единна воля и задружни усилия зависи да опазваме свободата и независимостта на Родината, за да останат онази основа, от която да черпят вяра и сили идните поколения.

Да живее свободна и независима България!, завърши словото си президентът.