Прилепи в Лаос пренасят сходен на SARS-CoV-2 вирус
Секция: Наука
22 Септември 2021 16:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прилепи в Лаос пренасят сходен на SARS-CoV-2 вирус

/КРОСС/ Учени са открили още една следа към произхода на вируса, който причинява Covid-19 - оказва се, че прилепи, живеещи в пещери в Лаос, носят сходен патоген, който експерти смятат, че може потенциално пряко да зарази хора, предаде АФП.

Вирусът причини смъртта на милиони, откакто бе открит в Китай в края на 2019 г., а споровете откъде произхожда продължават да бушуват.

Някои експерти казва, че се е предал от животни, но други сочат към възможността за изтичане от лаборатория.

Изследователи от френския институт „Пастьор" и Националния университет на Лаос казват, че разкритията им показват, че вирусите генетично са близки до SARS-CoV-2 „съществуват" в природата сред прилепи в пещери в Северен От идентифицираните вируси сред стотици тествани прилепи в провинция Виентян три са много близки до вируса, който причинява Covid-19, в частност с механизма, по който се захваща за човешките клетки.

„Идеята бе да се опитаме да идентифицираме произхода на тази пандемията", коментира пред АФП Марк Елиът, който ръководи лаборатория за патогени в института „Пастьор".

Неговият екип е анализирал събраните проби, а той посочва, че все още има ключови разлики между откритите вируси и SARS-CoV-2.

Но работата е „сериозна стъпка в посока" идентифициране произхода на пандемията, смята Елиът.

Авторите на изследването, което е дадено за рецензия в сп. „Нейчър", предупреждават, че техните разкрития предполагат, че новите вируси „изглежда имат същия потенциал да заразят хора като първите щамове на SARS-CoV-2".

„Хора, работещи в пещери, аскети от някои религиозни общности, а също и туристи са изложени на риск", предупреждават още учените.