Три ВиК дружества работят съвместно за отстраняване на ВиК аварията в Хасково
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2021 07:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Три ВиК дружества работят съвместно за отстраняване на ВиК аварията в Хасково

/КРОСС/ Три ВиК дружества - от Хасково, Стара Загора и Бургас, работят съвместно за отстраняване на ВиК аварията, която остави без вода част от Хасково и по-малки населени места в областта. За по-бързото възстановяване на водоподаването се използват техническият потенциал на ВиК Стара Загора и материали от ВиК Бургас.
Зам.-министър Валентин Граматиков, областният управител на Хасково Минко Ангелов, Ивайло Ванков - член на УС на „Български ВиК холдинг" ЕАД, и управителят на ВиК Хасково Борис Бусаров провериха на място работата на екипите по отстраняване на тежката авария. Тя възникна на 21 септември 2021 г. след пускането на помпена станция „Ябълково", която беше временно спряна заради планов ремонт на EVN. При пускането ѝ, поради силното налягане на водата стана тежката авария, която остави без вода Хасково и по-малки населени места в областта. Аварийните екипи на ВиК-Хасково започнаха веднага работа по отстраняването на проблема. Ситуацията се оказа по-тежка от очакваното в подземната инфраструктура. На място вече ги подпомагат и работници на ВиК Стара Загора.
В следствие на високото налягане и дългата експлоатация пропада подложка на водопровода и част от него се е изместила. За възстановяването му са необходими тръби, които заради специфичния си диаметър не са често използвани. Такива са налични във ВиК Бургас, от където се доставят, заедно с други необходими резервни части.
По-различното в ситуацията е, че трябва да се използват материали, които отдавна се използват само на много малко места в страната. Отстраняването на аварията е по-трудоемък процес заради налагащите се допълнителни изкопни работи, обърна внимание зам.-министър Граматиков.
Местните екипи, които работят по отстраняване на аварията, изразиха задоволството си, че чрез екипната работа на трите дружества и наличието на специфичната тръба, доставена от Бургас, ще даде възможност водоподаването към гражданите да бъде възстановено в най-кратки срокове. Липсата на такава би наложило тя да бъде поръчвана от Франция, което щеше би удължило много срока за възстановяване на водоснабдяването.
Екипите работят максимално бързо, като целта е водоподаването да бъде възстановено до утре сутрин.
„Със съвместни усилия на МРРБ, Областна администрация Хасково и ВиК холдинга ще бъде разработен проект за подмяна на помпите в Помпена станция Ябълково и на отвеждащите тръби от помпената станция до водопровода", информира заместник-министър Граматиков. Той поясни, че целта е да се осигури автономност на електрозахранването, намаляване на разхода за електроенергия и постигане на хомогенност на състоянието на ВиК системата.
Направен анализ от местния ВиК оператор показва, че с подмяна на помпите ще се намали значително разходът за електроенергия, която е един от големите разходни показатели при формиране на цената на ВиК услугите.
Управителят на ВиК Хасково информира, че разходът за последния месец възлиза на 1,1 млн. лв., като за сравнение за същия период на миналата година е бил 0,5 млн. лв.
„Български ВиК холдинг" ЕАД има готовност да подпомогне финансово ВиК Хасково.
Областният управител Минко Ангелов напомни, че преди 10 години е разработен проект за воден цикъл в четири квартала на Хасково, който обаче не е реализиран.
ВиК Хасково предупреждава, че в резултат на аварията и смесване на вода от различни резервоари има вероятност за завишаване на стойността по показателя „естествен уран". Затова от дружеството призовават гражданите да не ползват водата за питейни нужди до отстраняването ѝ. Ръководството на ВиК-Хасково е изпратено писмо и до РЗИ.
ВиК-Хасково осигурява водоноски, които ще бъдат позиционирани на различни места в града. В момента те се дезинфекцират.