Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб
Секция: СВЯТ
23 Септември 2021 11:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб

/КРОСС/ Турски военен кораб е отправил предупреждение към гръцки изследователски кораб, за да не му позволи да навлезе в териториалните води на страната. Това съобщиха от Министерството на отбраната в Анкара, пише Kathimerini.

Инцидентът се случва година, след като напрежението в Източното Средиземноморие заплаши да ескалира в открит конфликт между съседите и съюзниците от НАТО.

Проучвателният кораб Nautical Geo се е изправил пред фрегата „Оруч Реис" при опит за влизане в континенталния шелф на Турция, съобщават още от министерството.

„Въпросният кораб беше предупреден по радиото да не влиза в турския шелф. Нямаше физическа намеса", се казва още в съобщението на Министерството на отбраната.

Анкара осъди „незаконната, провокативна и експанзионистична инициатива на Гърция" под прикритието на научни изследвания и заяви, че Турция е „решена да защитава своите права и интереси".

Министерството не съобщава кога се е случил инцидентът, но услугите за морско проследяване дават информация, че плаващият под флага на Малта Nautical Geo е акостирал в сряда в пристанището на Ираклио на остров Крит.

В кулоарите на Общото събрание на ООН гръцкият външен министър Никос Дендиас информира европейските си колеги относно действията на турски военни кораби. Според дипломатически източници Дендиас, е споделил на колегите си за „неприемливия ход" на турския военен кораб, който е „тормозил" кораба под флага на Малта, докато той е провеждал научни изследвания в гръцкия континентален шелф - съгласно гръцко-египетската морска сделка от 2020 г. - в район на 10 морски мили източно от Крит.

Гърция и Турция се състезават за проучване на запасите от газ в Източното Средиземноморие на фона на продължителен спор за съответните им териториални води.

Миналата седмица Атина издаде предупреждение, че Nautical Geo ще работи в близост до източния бряг на Крит.