Над 11 600 ученици отиват на практика в реална работна среда
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2021 12:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 11 600 ученици отиват на практика в реална работна среда

/КРОСС/ Повече от 11 600 ученици ще се включат в практически обучения в реална работна среда. От тях 2523 ще участват в занятия от приоритетни направления, които са важни за развитието на икономиката. Такива са машиностроенето, строителството, електрониката, електротехниката, енергетиката, транспортните услуги и др. Тези възможности се предоставят чрез новия проект на Министерството на образованието и науката (МОН) „Ученически практики - 2".

В обученията могат да участват ученици над 16 години, които учат в професионални гимназии или училища с паралелки за професионална подготовка. Занятията ще бъдат ръководени от 340 учители и представители на бизнеса и науката.

Отделно се предвижда да бъдат създадени 344 учебно-тренировъчни фирми, включително учебни компании в първи или втори гимназиален етап. Звената ще се оборудват със специални софтуери, на които учениците ще могат да се упражняват. Заложено е поне половината от създадените учебно-тренировъчни фирми да поканят експерти от бизнеса и учени да водят обучения.

„Ученически практики - 2" е на стойност 10 553 013 лева и е с продължителност 29 месеца. Дейностите се финансират по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж" (ОП НОИР) 2014-2020 г. Чрез проекта ще бъдат подобрени практическите умения на включените ученици и ще се засили партньорството между училищата, работодателите и научните среди.

Проектът продължава успешните дейности на „Ученически практики - Фаза 1". В него участваха 78 училища и 250 предприятия. Над 8350 ученици успяха да подобрят практическите си умения. След реализацията на първата фаза на проекта се отчита увеличение на приема в професионалното образование и повишен интерес към някои специалности.