Назначени са четирима нови заместник-министри
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Септември 2021 16:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Назначени са четирима нови заместник-министри

/КРОСС/ Със заповед на премиера Стефан Янев са назначени трима заместник-министри на икономиката и заместник-министър на енергетиката.
Ивелина Пенева, която поема длъжността заместник-министър на икономиката, има богат опит в държавната администрация. В периода февруари 2007-октомври 2008 г. е била главен юрисконсулт в „Централно звено за финансиране и договаряне" в Министерството на финансите, след което в продължение на 6 години е главен одитор в дирекция „Одитна дейност" в Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС". От март 2015 г. до март 2018 г. е главен директор на главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност" в Министерството на икономиката. В продължение на година след това отново работи в Изпълнителната агенция „Одит на средствата от ЕС" като главен одитор в дирекция, а от юни 2019 г. до момента практикува като адвокат в Софийска адвокатска колегия. Притежава магистърска степен по право от Софийския университет „Св. Климент Охридски", както и диплома от международна магистърска програма „Право на Европейския съюз".
Поста заместник-министър на икономиката заемат също Орлин Япраков и Красимир Киряков. Орлин Япраков е магистър по финанси от УНСС. Завършва докторска програма по финанси, парично обръщение и застраховка в Стопанска академия „Д.А. Ценов", гр. Свищов. Ръководител е на дружества, които се занимават с проекти в IT сектора и консултантски дейности по структуриране на сделки и посредничество по застраховане, осигуряване и финансиране. Управлявал е компании, занимаващи се с инвестиции и консултантски дейности. Работил е в банковия сектор.
Новият заместник-министър на икономиката Красимир Киряков има над 25-годишен опит при управление на международни проекти с бюджет от 100 000 евро до 380 милиона евро. Притежава задълбочени познания в областите маркетинг, бизнес планиране, финансово управление и стокови борси. В последните 4 години е директор маркетинг на компания за консултантски услуги по европейски оперативни програми и консултантски проекти в чужбина. Киряков е бил заместник-министър на образованието и науката в периода 2016-2017 г. Изпълнявал е и длъжността директор проекти в Европа и Азия в чуждестранна компания за техническо и финансово управление на консултантски проекти, партнираща си с важни международни организации.
Със заповед на премиера Стефан Янев от длъжността заместник-министър на икономиката е освободена Ирена Младенова.
Георги Самандов е назначен за заместник-министър на енергетиката. От декември 2013 г. до настоящия момент е директор „Енергийни пазари" в компания от сектор енергетика. Преди това е работил като търговски представител и инженер-енергетик също в компании от системата. Притежава магистърска степен по електроенергетика и електрообзавеждане от Техническия университет в София.