Какво трябва да знаете за нощните лампи и как да изберете подходящата
Секция: ЛЮБОПИТНО
23 Септември 2021 17:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Какво трябва да знаете за нощните лампи и как да изберете подходящата

/КРОСС/ Нощната лампа е функционален и декоративен елемент, който е важна част от интериора на спалнята. Тя осигурява мека и деликатна светлина, която ви дава възможност да се движите в стаята и да се настроите за сън, а в същото време допълва декора на спалнята и може да се превърне в прекрасен акцент около леглото.

При избора на осветителни тела е важно да имате предвид, че уютът и комфортът в спалнята са на първо място. Осветлението трябва да създава обстановка, подходяща за релакс, отмора, романтика и спокойствие.

Нощната лампа може да допълва цялостното осветление, но трябва да осигурява достатъчна мека и разсеяна светлина и самостоятелно. Разбира се, нейният дизайн трябва да се вписва в цялостната обстановка и да се съчетава с този на основните осветителни тела.

За мястото и вида на лампата е добре да се помисли още при проектирането и ремонта на стаята за да може да се предвидят контактите и превключвалите. Те трябва да бъдат лесно достъпни от леглото и да се вписват добре в интериора.

Видове нощни лампи 

Според разположението

Основен въпрос при избора на осветително тяло е къде ще бъде разположено то. На нощното шкафче, на стената или на помощна масичка?

Настолни лампи

Настолните нощни лампи са чудесен интериорен акцент, лесни за инсталация и могат да бъдат преместени при нужда. Те заемат малко място от повърхността и са чудесна част от декора. Предлагат се и модели с подвижни глави, което позволява регулиране посоката на светлината. Така може да използвате настолната нощна лампа за четене преди сън.

Стенни лампи

Стенните нощни лампи са ефектни и красиви, не заемат място, удобни са за включване и изключване. Няма риск да бъдат съборени и възможността за повреда е по-малка.

Недостатък на нощната лампа за стена е по-сложната инсталация, особено ако първоначално не е предвидено на стената да има осветително тяло, както и липсата на възможност за преместване или лесна подмяна.

За включване в контакт или на батерии

Електрическите лампи осигуряват многообразие от цветове и по-висока издръжливост, но изискват захранване на мястото на поставяне, което ако не е предвидено още при ремонта, може да се окаже сложна задача или да се наложи да използвате удължители, които не винаги има къде и как да скриете. Осветителните тела на батерии, от своя страна могат да бъдат поставени на практика навсякъде, което ги прави много удобни.

Според материала и визията

Модерни LED лампи

LED осветлението е много предпочитано през последните години, а това се дължи на безспорните му предимства - по-висока ефективност, по-нисък разход на енергия, по-голяма издръжливост, възможност за различни цветове и сила на светлината. LED лампите могат да бъдат захранвани както с електричество така и с батерии. Предлагат се в голямо разнообразие от дизайни - в класически, модерен или ретро стил.

Метални лампи

Настолни или стенни, металните лампи са красиви и стилни и са чудесен акцент за спалня в модерен, индустриален стил или в стил прованс. Те могат да бъдат съчетани с дървени, текстилни или плетени елементи от ратан.

С текстилен абажур

Ако искате романтична, нежна и спокойна атмосфера в спалнята, изберете нощна лампа с абажур. Тя е перфектния акцент за изисканата спалня.

Лампи от дърво

Дървените осветителни тела са отлично решение за спалня в класически, индустриален или модерен стил.

С видима крушка

Едно интересно решение са лампите, при които крушката е открита. Те са нестандартни и подходящи главно за индустриалния интериор.

С няколко крушки

Много атрактивни са осветителните тела с няколко крушки. Освен с нестандартния си вид, те впечатляват и със своята функционалност, тъй като осигуряват оптимално количество светлина.

При избора на осветителни тела, не забравяйте, че светлината в спалнята следва да е мека, приглушена и успокояваща, тъй като това е стая за почивка и сън. Също така, разглеждайте нощната лампа като интериорен акцент, допълващ визията на стаята.