Туристическият сектор и МС искат да разрешат кризата в бранша до 10 дни
Секция: Туризъм
24 Септември 2021 07:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Туристическият сектор и МС искат да разрешат кризата в бранша до 10 дни

/КРОСС/ За увеличаване на мерките в подкрепа на бизнеса и за стимулиране на ваксинирането говориха днес представители на туристическия бранш и правителството. "Средствата, които са отделени за туризъм в актуализирания бюджет да бъде потърсена възможност да бъдат използавени за стимулиране на ваксинационния процес в държавата. Защото всички имаме интерес туризъмът да поръдлжи да се развива и ние да останем една зелена деститнация", заяви Стела Балтова, служебен министър на туризма.Предложението беше подкрепено и от Националния борд по туризъм .Оттам настояха Министърът на финансите да намери необходимата форма, под която средствата заложени в бюджета да се използват за ваксинация.

В противен случай тези средства биха били пренебрежително малки, ако се разпределят на големия брой фирми заети в туризма", уточни Полина Карастоянова, изп. директор на Националния борд по туризъм.От Асоциацията на заведенията поискаха и промяна в мярката 60/40."Имаме нов министър на икономиката и на финансите - ние трябва като браншови организации да направим срещи с тях - да изложим нашите искания, какво да бъде променено в мярката 60/40. Що се касае до нашия бранш, ние и горе казахме, че ще продължим да работим както досега - протестно", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов.

Ресторантьорите в Благоевград подкрепят идеята парите за туризъм да отидат за ваксиниране. Те коментираха и сегашните ограничителни мерки за 50% капацитет и работа до 23 часа."Работата до 23:00 в момента не ни се е отразила чак толкова много, колкото изискването за 50% капацитет. Защото вече е есен, работата на терасата намалява ,хората влизат вътре, а там капацитетът е на 50% и оттам идва спадът, който е драстичен", обясни Васил Димитров-управител и собственик на верига ресторанти в Благоевград."Парите са малко. Нека да ги пренасочат, да стимулират хората да се ваксинират. И то по начин, по който те решат. Това е работа на министрите", каза Димитър Шалявски - управител на нощен клуб в Благоевград.

Производителите също са заинтересовани от повече ваксинирани. В предприятие за производство на мебели в Русе близо 30% от служителите вече са с втора доза ваксина."Имаме доста контактни лица, но реално заболели не са толкова много. При нас ваксинираните са между 25 и 30%", каза Нина Крушева, производител на мебели.Участниците в днешната среща при премиера приеха още, че веднага трябва да започне и обсъждането на финансово-икономически мерки за осигуряване на туристическия сезон догодина.