Огнище на COVID-19 в социален дом в Стара Загора
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2021 07:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Огнище на COVID-19 в социален дом в Стара Загора

/КРОСС/ Огнище на COVID-19 в социален дом в Стара Загора. Две деца са в болница, а центърът за настаняване на деца и младежи от семеен тип е под карантина. Първият положителен случай е регистриран с антигенен тест при възрастен от персонала на центъра. В последствие 9-годишно дете се е оплакало от болки в гърлото и висока температура. Назначеният PCR тест е дал положителен резултат.

Изследвания са направени на целия персонал от 11 души и на обитателите на центъра - 12 деца със специални потребности. Инфекцията е открита при 13- годишно момче и още едно лице от персонала. Всички обитатели на центъра са под карантина, а двете деца с коронавирус са настанени в УМБАЛ „Професор доктор Стоян Киркович" в Стара Загора.

"Състоянието да двете деца е стабилно към настоящия момент. Предполагам ,че в близките дни ако нещата се движат правилно и нормално ще бъдат дехоспитализирани", заяви директорът на лечебното заведение проф. Йовчо Йовчев. Началникът на отдел „Здравеопазване и социални дейности" в Община Стара Загора д-р Антония Тодорова добави, че двамата човека от персонала, които са карантинирани, са в домашна среда и по последна информация от сутринта нямат клинични симптоми.

В социалния дом е извършена дезинфекция, а температурата на деца и възрастни се измерва по няколко пъти на ден. В УМБАЛ „Професор доктор Стоян Киркович" в Стара Загора засега няма други малки пациенти с коронавирус. В момента в детското отделение има десет легла и готовност за разкриване на още 25 такива.