Съвети за добър сън
Секция: ЛЮБОПИТНО
24 Септември 2021 09:08
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Съвети за добър сън

/КРОСС/ Ако се борите с тревожност, заболяване или просто искате да се чувствате по-добре, добрият нощен сън е изключително важен. Недостатъчният сън може да застраши имунната ви система, да причини високо кръвно налягане и да насърчи наддаването на тегло, според CNN.
Добрата новина е, че можете сами да направите някои промени и да подобрите навиците си за сън.
Ето няколко съвета, които ще ви помогнат да постигнете тази цел:
Оптимизирайте условията във вашата спалня
Спалнята трябва да е хладна и в идеалния случай между 15 и 19 градуса по Целзий. Удобният матрак също е важен. Повечето качествени матраци имат експлоатационен живот от около 9 до 10 години. Ако вашият матрак е по-стар от това, е време да го смените. Също така премахнете всички екрани от спалнята. Светлината от вашите лаптопи, мобилни телефони или телевизори разбужда мозъка и нарушава цикъла на сън.
Определете график за сън
Ако е възможно, лягайте и се събуждайте по едно и също време всеки ден. Това правило важи и за неработни дни. Според едно проучване промяната на графика на сън с 90 минути по-рано или по-късно може да удвои шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания.
Упражнения всеки ден
Дори само 10 минути спортуване всеки ден могат значително да подобрят качеството на съня. Просто избягвайте да тренирате късно вечер.
Избягвайте определени храни и напитки преди лягане
Избягвайте стимуланти като кафе и никотин след обяд. Също така избягвайте алкохол. Предполагаемата му помощ да заспите е просто мит. Алкохолът намалява качеството на съня и предотвратява дълбоко заспиване. Не яжте пикантни храни два часа преди лягане, тъй като това може да причини лошо храносмилане. Ако сте гладни, яжте лека храна, като банан и шепа ядки, 45 минути преди лягане.
Скъсете дрямката през деня
Следобедната дрямка е здравословна, но трябва да продължи по-малко от 45 минути. 10 до 15 минути сън намаляват умората и стимулират креативността, но се опитайте да спите най-късно до 03.00 часа следобед.