Европейската нощ на учените в Пловдив съчетава наука, изкуство, дигитални решения, екология, мода, живопис
Секция: Наука
24 Септември 2021 10:45
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Европейската нощ на учените в Пловдив съчетава наука, изкуство, дигитални решения, екология, мода, живопис

Снимка: dnews.bg

/КРОСС/ Между наука, изкуство, дигитални решения и екология, мода и живопис, са пресечните точки в събитията от Европейската нощ на учените в Пловдив, които започват днес и ще продължат до 27 септември. Пловдив е един от 5-те български градове, сред които са още София, Бургас, Стара Загора и Русе, включващ се в кулминацията на събитието. Надсловът на проекта за шеста поредна година е „Учените в триъгълника на знанието".

В „Европейската нощ на учените града на тепетата" се включват Центъра по растителна системна биология и биотехнология, където виртуално и реално кръгла маса под надслов: „Зелената сделка - хоризонти за наука ще представи възможностите за кариерно развитие на изследователи. Академията за музикално танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев" ще се присъедини и за пореден път ще се включи в събитията, свързани с Европейската нощ на учените в Пловдив.

В програмата на е включено модното ревю на студенти, като ще бъдат представени модели, изработени от екологични материали. Доц. Петя Бъркалова ще представи книгата с интервютата „Пловдив и смислоносците. 10 истории за принадлежност". Книгата е разговор с учени и университетски преподаватели, с хора на науката, изкуството и образованието, които са носители на награда „Пловдив".

В това шесто поред издание, журналистката Ваня Драганова разговаря с тях, защото те знаят какво е въздействие и признание, но същевременно са „войници на съдбата", които носят академичното кредо като адмиралски жезъл „в раницата си". Те са вдъхновяващи личности, които са спечелили стотици хора, защото се интересуват от истината, красотата и доброто.

На 25 септември са планирани събития и в „Артклас Център" - Пловдив. Те включват: награждаване на победителите от Фотоконкурса „Науката в училище", творческо ателие по рисуване с деца от 4 до 8 години, както и творческо ателие за възрастни. Асоциацията за кариерно развитие предлага ученици, студенти и гости да дискутират по проблемите на науката и изкуството в условията на криза и новите възможности, които се разкриват пред хората на изкуството. Темата на дискусията е : „ Пресечните точки на науката и изкуството". Европейската нощ на учените 2021 година в Пловдив ще приключи на 27 септември в Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов" с изложба на 15 творби живопис на ученици от гимназията под надслов „Градски хоризонти".