Талибаните връщат екзекуциите и рязането на ръце
Секция: СВЯТ
24 Септември 2021 12:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Талибаните връщат екзекуциите и рязането на ръце

/КРОСС/ Един от основателите на талибаните и главен изпълнител на строгото тълкуване на ислямския закон в предишното им управление на Афганистан, заяви, че движението ще поеме по "твърдата линия отново да извършва екзекуции и ампутации на ръце, макар и може би не публично", съобщи The Guardian. Нурудин Тураби осъди възмущението от екзекуциите на талибаните в миналото, които понякога се случваха пред пълни стадиони, и предупреди света да не се намесва в новото управление на Афганистан.

"Всички ни критикуваха за наказанията на стадиона, но ние никога не сме казвали нищо за техните закони и техните наказания", каза Тураби. "Никой няма да ни казва какви трябва да бъдат нашите закони. Ще следваме исляма и ще провеждаме законите си според Корана." Откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август и завзеха контрола над страната, афганистанците и светът наблюдаваха дали ще възстановят отново суровото си управление от края на 90-те години. Коментарите на Тураби дават доказателство за това, че лидерите на групата остават вкоренени в дълбоко консервативен, твърд мироглед, дори и да приемат технологични промени като видео и мобилни телефони, пише БГНЕС

Основателят на талибаните обяви, че ще бъдат възобновени старите наказания. "Рязането на ръцете е много необходимо за сигурността", каза той, подчертавайки, че има възпиращ ефект. По думите му кабинетът проучва дали да изпълнява публично наказанията и дали ще "разработва политика за това". При новото талибанско правителство Тураби отговаря за затворите. Той е сред редицата талибански лидери, включително членове на изцяло мъжкия временен кабинет, които са в списъка на ООН за санкции. "Ние сме различни от миналото", казва обаче днес Тураби. Според него сега талибаните ще позволят телевизия, мобилни телефони, снимки и видеа "защото това е необходимост за хората и ние сме сериозни по въпроса".