Пет дружества получиха лиценз за търговия с природен газ
Секция: ИКОНОМИКА
24 Септември 2021 14:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пет дружества получиха лиценз за търговия с природен газ

Издадените лицензии са за срок от 10 години. Общо са 17 дружества с правото на търговия

/КРОСС/ На закрито заседание Комисията за енергийно и водно регулиране прие решения за издаване на лицензии за осъществяване на дейността „търговия с природен газ" на пет енергийни дружества - „МЕТ Австрия Енерджи Трейд" ГмбХ, „Арес Трейдинг" ЕООД, „ВИЕЕ България" ЕООД, „Свилоза" АД, „ВИЕЕ Румъния" СРЛ. Съгласно чл. 39, ал. 1, т. 5, предложение второ от Закона за енергетиката /ЗЕ/ и чл. 9, ал. 1, т. 10а от НЛДЕ дейността „търговия с природен газ" подлежи на лицензиране. По силата на законовите изисквания след 01.10.2021 г. търговията с природен газ ще може да се извършва единствено въз основа на издадена лицензия.

След извършен обстоен правен, икономически, финансов и технически анализ на възможностите на всяко дружество-заявител да извършва дейността „търговия с природен газ" в съответствие със законовите изисквания, в решенията на КЕВР се посочва, че исканите лицензии следва да бъдат издадени за срок от 10 години. Мотивите за този срок са с оглед развитието на пазара на природен газ в България и в региона, което е изключително динамично и това не дава възможност да бъде направена реалистична прогноза на пазарната адекватност на компания, оперираща на този пазар, за период по-дълъг от десет години. Този срок е и в контекста на политиката на Европейския съюз за насърчаване на развитието на възобновяемите енергийни източници като алтернативи на изкопаемите горива, особено нефт и газ, както и за подкрепа на декарбонизацията и използването на възобновяеми енергийни източници.

С приетите от Комисията решения са одобрени и Правила за работа с потребители на енергийни услуги, които са приложение към издадените на дружествата лицензии за търговия с природен газ.

На отделно заседание Комисията прие решения, с които одобри бизнес плановете на дружествата за периода 2021-2025 г.

В съответствие с изискванията на нормативната уредба, преди да приеме решения за издаване на лицензии на петте дружества за дейността „търговия с природен газ" и за одобряване на техните бизнеспланове, на 08.09.2021 г. Комисията проведе открити заседания. На тях представителите на заявителите подчертаха, че приемат без възражения изводите и констатациите в изготвените доклади.