Министър на туризма подписа Меморандум за разбирателство в туризма между България и Полша
Секция: Туризъм
24 Септември 2021 16:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър на туризма подписа Меморандум за разбирателство в туризма между България и Полша

/КРОСС/ Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова присъства на откриването на Международното туристическо изложение в Познан - Toursalon 2021, което се провежда в периода 24-26 септември. Министър Балтова участва в oфициалната церемония по откриването заедно с Анджей Гут-Мостови, държавен секретар с ресор туризъм в Министерството на развитието и технологиите на Полша. В рамките на церемонията двамата подписаха Меморандум за разбирателство в областта на туризма между Министерството на туризма на Република България и Министерството на развитието и технологиите на Република Полша.

„Подписването на този Меморандум за разбирателство между Министерството на туризма на България и Министерството на развитието на Полша ще засили още повече нашето сътрудничество в областта на туризма и ще надгради усилията ни за разширяване на нашето туристическо партньорство. Доказателство за силната воля за по-нататъшно развитие на партньорство ни в тази сфера е откриването на национален туристически офис на България във Варшава след 30-годишна пауза", отбеляза министър Балтова в своето приветствие.

През последните няколко години се наблюдава тенденция за увеличение на туристическите посещения на полски граждани в България, като през това лято пазар Полша достигна второ място сред топ пазарите за входящ туризъм.

През цялата 2019 г., преди пандемията от COVID-19, общо 420 980 полски туристи са посетили България. През м. февруари тази година Министерството на туризма откри национално туристическо представителство във Варшава с цел популяризиране на страната ни като целогодишна туристическа дестинация на пазар Полша.

С подписването на Меморандума двете страни ще обменят практическа информация и статистика, свързана с туризма, ще насърчават сътрудничеството между заинтересованите страни в бизнеса - хотелиери и туроператори и ще обменят информация, свързана с развитието на различни програми за туризма, прилагани в двете държави.