Какво представлява Modbus комуникацията?
Секция: Технологии
24 Септември 2021 16:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
 Какво представлява Modbus комуникацията?

/КРОСС/ Разработен през 1979 г., индустриалният сериен протокол Modbus прави комуникация между устройства за автоматизация възможна. Използва се с програмируеми логически контролери или наричани накратко PLC.

Има две основни разновидности Modbus:

- Modbus RTU използва серийни интерфейси за предаване на данни, най-често RS485,
- Modbus RTU използва Ethernet свързаност.
Modbus RTU предава информацията по серийни линии, които свързват електронни устройства. Modbus Master (главното устройство) изисква информацията, а устройствата, които я предоставят, се наричат Modbus Slaves (подчинени устройства).

В стандартна мрежа има до 247 подчинени и един главен. Всеки от подчинените има свои собствени уникални адреси. Мастърът има способността да записва информация за всеки от подчинените. Подчиненото устройство трябва да изчака да бъде поискана информация и не може да я даде без разрешение. Мастърът записва данните в регистрите на подчинени устройства и също така чете данните от регистрите.

За какво се използва Modbus ?
Този общ протокол се използва от много устройства за ефективна, надеждна и проста свързаност.
Сега той е стандарт в индустрията, когато става въпрос за комуникационен протокол и най -достъпният начин за свързване на промишлени електронни устройства. Много производители го използват в различни индустрии.
Най-често се използва за подаване на сигнали от управляващи устройства и инструменти към системата за събиране на данни (SCADA) или основния контролер.

Modbus/TCP протоколът прави дефиницията на slave (подчинен) и master (господар) по-малко очевидна. Това е така, защото Ethernet може да позволи комуникационна система, която работи като peer to peer връзка. Клиент и сървър са по-известните понятия в Ethernet-базирани мрежи.

При Modbus/TCP подчиненото устройство се нарича сървър, а главното - клиент. Повече от един клиент да получава данни от сървъра. Възможно е в една мрежа да има множество клиенти и множество сървъри. Също така едно физическо устройство може да бъде едновременно клиент и сървър.

Ако търсите ефективни решение за Modbus комуникация, доверете се на Comicon. Повече информация ще откриете на Comicon.bg.