Национален протест на фирмите в транспорта ще парализира България
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Септември 2021 17:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Национален протест на фирмите в транспорта ще парализира България

Междуградските автобуси спират протестно за два часа във вторник, ще се включат и от таксиметровия бранш, както и автоинструктури

/КРОСС/ Фирмите, членуващи в Конфедерацията на автобусните превозвачи, ще преустановят дейността си по междуградски автобусен превоз във вторник, 28 септември. Протестът ще се проведе за 2 часа от 10 до 12 ч. Причината - недоволството на бранша от липсата на мерки от страна на държавата за адекватно подпомагане на сектора през текущата криза. В недоволството се включват освен това и товарни превозвачи, таксиметрови шофьори и автоинструктури.

„Превозите ще спрат и в много други градове", каза Милена Милтенова, председател на автобусната конфедерация. Ще бъдат проведени шествия в София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Плевен, Хасково, Ямбол, Русе, Видим, Благоевград и Добрич.

„Гражданите да планират пътуванията си, тъй като не искаме от нашите действия да страдат обикновените хора. Протестът ни е изцяло икономически, за нас не е от значение кой е министър, подчерта Милтенова и обясни, че превозвачите искат в министерството да има човек, който да осигури нормална работа на бранша.

Конкретно в София - автобуси и таксита ще бъдат разположени от 10 часа на 28 септември Орлов мост.

Основните искания на превозвачите е да бъде намерен механизъм за компенсация от цената на горивото, скочила значително в последните месеци, както и реално да заработи мярката 60 на 40 за сектора. По темата е бил постигнат известен напредък след проведена среща с министъра на транспорта и частично автобусните превозвачи ще бъдат подпомогнати, но чак от декември месец. Затова и остават в стачна готовност.