Елена Йончева: Предстои огромно финансиране на България, ще дойдат милиарди евро
Секция: ПОЛИТИКА
24 Септември 2021 17:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Елена Йончева: Предстои огромно финансиране на България, ще дойдат милиарди евро

/КРОСС/ Мониторинговата група отива в определена страна, за да се запознае с проблемите и предизвиква дебат, а не прави разследвания, товя заяви в предаването „Лице в лице" по БТВ евродепутатът Елена Йончева, „Тя предизвиква този дебат и се радвам, че с моите усилия, успяхме да привлечем вниманието на тази комисия какво се случва с корупцията в България и със свободата на словото."

Корупцията не е това усещане за корупция в България, каквото ги има в другите държави, тук не става дума за корупция, а за грабеж, категорична е Йончева. „Ние губим по 11 милиарда евро от корупционни практики. Има изследване на ЕП, които показват че 11 милиарда евро всяка година България губи в резултат на корупцията. Тя е вследствие на лошо управление, а това води до бедност. Затова България е в това състояние".

Предстои огромно финансиране на България по Плана за възстановяване, ще дойдат милиарди евро, които ще помогнат на България да се възстанови, но другият път е старият път - когато тези милиарди бъдат пуснати към някои фирми и оттам нататък никой да не усети тези пари, обясни Йончева.

Втората тема, по която дойдохме - това е състоянието на медиите, допълни още Йончева. „Това са изследвания на Репортери без граници, това са доклади на ЕК, това са специалисти, които са събирали доклади по определени технологии. Раздават се едни средства на медии и те стават зависими, ето така стават зависими и журналистите в България. Ние знаем за този проблем, но когато зададат и допълнителни въпроси и към журналисти, и към министри, и към неправителствения сектор, картината като че ли се изяснява".

Тази мониторингова група не е еднократен акт, тези два дни, за които дойдохме не са достатъчно, обърна внимание евродепутатът. „Но ние редовно ще извършваме мисии - било физически, било с онлайн комуникации, за да получим информация и да оказваме натиск и срещу властта в България и към ЕК да бъдат взети конкретни мерки".

Господин Гешев каза, че ще ни даде по-подробна информация за разследването със златните кюлчета, допълни още Йончева.

Това, което се случва в България според мен е обнадеждаващо, обясни Йончева, имайки предвид новите формации и на Слави Трифонов, и на двамата служебни министри, това че досега беше трудно да се състави правителство от двата парламента и т.н.

Смятам, че в българския парламент трябва да се говори, всеки да бъде откровен със своите избиратели и да се премахнат задкулисните договорки, смята Йончева. „Днес проведохме и среща с президента Румен Радев, цялата група беше впечатлена от този разговор. По същия начин бяха впечатлени от разговора, който имаха с Бойко Рашков."