Корупцията ражда бедност в България, а Брюксел си затваряше очите за нея
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Септември 2021 10:53
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Корупцията ражда бедност в България, а Брюксел си затваряше очите за нея

/КРОСС/ Констатациите на Мониторинговата група към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент (LIBE), която проведе серия от срещи в България, ще има сериозен отзвук. Това заяви Петър Витанов, който е член на LIBE и ръководител на делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, съобщиха от пресофиса на Петър Витанов.

„Мониторинговата група е много силен лост за въздействие не само в Европейския парламент, но и във всички европейски институции. Заключенията от нейната работа нямат задължителен характер, но предизвикват сериозен политически отзвук и водят до мощен политически резонанс. Очаквам тези констатации да имат чуваемост отвъд комисията LIBE и Европейския парламент, които ще помогнат да няма търпимост към събития, които се случваха в България", коментира Витанов.

Той напомни, че работата на тази група след убийството на журналистката Дафне Галиция в Малта, е довела до оставката на правителството.

Витанов повтори думите на Софи ин'т Велд, председател на делегацията на Мониторинговата група, която констатира, че ендемичната корупция е огромен проблем, защото прави българите бедни.

„Брюксел умишлено подценяваше темата, защото в последните години Европейската комисия се беше превърнала в десен политически орган и неистово се опитваше да брани десните национални управления. Това е и причината за тази „толерантност". Когато десните правителства в Европейския съюз злоупотребяваха тежко с демокрацията, върховенството на закона или свободата на медиите, Комисията си затваряше очите. Но тя беше изключително критична, когато управляваха леви правителства", добави Витанов.

Според Петър Витанов и по време на дебатите в Европейския парламент, свързани с американските санкции по Глобалния закон „Магнитски", евродепутатите са се обединили около мнението, че Европейската комисия е бездействала по отношение на България.
„Никой не иска вече да слуша повтарящи се бодряшки доклади за върховенството на закона. Очакват се категорични мерки, както и препоръки, обвързани със срокове, които да убедят както българите, така и всички европейци, че има ефективна борба с корупцията", каза още Витанов.

По друга важна тема от дневния ред на Европа - цените на тока и газа и Зелената сделка, Витанов е на мнение, че българските политици трябва да са много по-активни в дискусията по тези проблеми и отстояването на националния интерес в бъдеще.
„Зелената сделка е сериозно предизвикателство, особено за по-бедните страни. Трябва да е пределно ясно - шоковите цени на тока и газа в момента не се дължат на Зелената сделка, а на редица други причини - нараснало търсене на газ след COVID кризата, изпразнените газови хранилища в Европа, климатични фактори, които не позволяват на възобновяемите източници да произвеждат ток", поясни Витанов.

Според него на фона на тези процеси е изключително важно да се повдигне въпроса за политиките, които България ще има в процеса на енергийната трансформация.

„ГЕРБ не договори удължаване на живота на въгледобива и ТЕЦ-овете. България е единствената държава без краен срок за затваряне на централите си. Редица държави договориха срокове, а България пропусна всички възможности, като въглищните централи бяха оставени на самотек", коментира Витанов.

Според него приоритет на всяко следващо правителство трябва да е удължаването на живота на централите, поставяне на дневен ред на темата за атомна централа, която произвежда евтина и чиста енергия, както и фокус върху средствата, които Европа дава за зелената трансформация.