Германия отчете 4200 престъпления, свързани с изборите
Секция: СВЯТ
25 Септември 2021 14:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Германия отчете 4200 престъпления, свързани с изборите

/КРОСС/ Германските власти са отчели около 4200 престъпления, свързани с предстоящите в страната парламентарни избори, съобщи вестник "Велт ам зонтаг", цитиран от ДПА.

В повечето случаи става дума за увреждане на имущество като предизборни плакати, пише в материала, който ще бъде публикуван утре - деня на вота.

Престъпленията включват още насилие, нерегламентирана агитация и обиждане на хора.

Броят отговаря на данните от вътрешен доклад на Федералната криминална служба на Германия (БКА). Според БКА две седмици преди изборите регистрираните престъпления са били 4035, включително 42 с насилие.

Една трета от криминалните деяния може да бъдат приписани на лево-и десноекстремистки политически кръгове, посочва БКА.

"Това е първата предизборна кампания, в която ставам свидетел на това как на почти всяка публична предизборна проява се появяват големи групи агресивни нарушители", заявява пред "Велт ам зонтаг" здравният министър Йенс Шпан. Той говори за нещо като "пандемичен екстремизъм" в Германия.

Утре германците гласуват на парламентарни избори, с трима водещи претенденти за поста на канцлерката Ангела Меркел, която се оттегля след 16 години начело на правителството. Наследникът на Меркел ще бъде натоварен със задачата да състави правителство, което вероятно ще включва три партии, отбелязва ДПА.