БСП успя да наложи темата за доходите на българите като приоритет
Секция: ПОЛИТИКА
25 Септември 2021 14:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БСП успя да наложи темата за доходите на българите  като приоритет

/КРОСС/ БСП единствена остана консолидирана и отговорна, хората го оцениха и затова всички проучвания отчитат повишаване на подкрепата и доверието в нас.

Потвърдено е от самия Кирил Петков, че е имало опити да се купи партия от коалиция "БСП за България", това не кореспондира със заявката на новите за почтеност, но казусът е решен, тъй като "Екогласност" са отказали. Кирил Петков и Асен Василев дължат отговор, защото са започнали този проект докато са били служебни министри и са използвали трибуната на служебния кабинет, за да изграждат своя публичен образ, за да правят партия." Това заяви народният представител от ПГ на "БСП за България" Явор Божанков в ефира на Дарик радио като допълни, че това не е забранено, но не е почтено.

В предаването "Седмицата на Дарик" той обясни, че левицата не разглежда формацията на Кирил Петков и Асен Василев само като конкурент и опонент, но и като партньор: „България трябва да има редовно правителство и това сме го заявили ясно и последователно." По думите му има 3 основателни причини за това: „Да държим ГЕРБ и ДПС извън властта, да реформираме направеното от тях като законодателство и система и да посрещнем трите кризи. Това са пред нас непосредствените приоритети и те трябва да кажат конкретно какво смятат да направят в сектор здравеопазване, например. Техниката да не казваш дали си ляв или десен я видяхме при Слави Трифонов и тя не води до нищо добро. Лозунгът, че са и леви, и десни е сигурна рецепта за провал", категоричен бе Божанков.

Народният представител от ПГ на "БСП за България" обясни, че трябва да има конкретика по основните приоритети и затова за БСП изглежда несериозен подходът на "Изправи се.БГ! Ние идваме" и "Демократична България" да правят коалиция, при положение, че не знаят нито какви листи ще има, нито кой ще участва в тях, нито програма, нито приоритети.

Явор Божанков бе категоричен, че за да не се провали и трето Народно събрание, трябва да се погледне внимателно какво е провалило първите две: „Провалът дойде оттам, че "партиите на протеста" взривиха диалога, отношенията между тях бяха ужасни. Другата причина е, че те не заявиха ясни приоритети в кой сектор какво смятат да направят и третата е, че използваха времето да преследват някакви чисто партийни интереси." Той даде пример със съдебната реформа, която уж е била приоритет за всички, но 2 месеца не се е състояла.

„БСП единствена остана извън скандалите и то целенасочено сме водили тази политика, останахме единствената консолидирана група. Понесохме много обиди, но в крайна сметка държавният интерес е над всичко и хората го оцениха. Затова и социологията и всички проучвания отчитат повишаване на подкрепата и доверието в БСП. Това беше единственото отговорно поведение в тази ситуация", каза още Божанков. Той допълни, че на срещите, които левицата проведе при опита за реализиране на третия мандат, двете основни теми са били редовен кабинет и актуализация на бюджета.

„Казахме, че парламент без управляващ и опозиция, без ясно мнозинство рискува да залитне в популизъм, да състави неизпълним бюджет и да приеме разнопосочни предложения, но такъв разговор ни беше отказан", обясни той във връзка с отказа на "Демократична България" да присъства на срещата с левицата. Божанков припомни, обаче, че след това именно те молеха БСП да задържи мандата и едновременно са ги обвинявали, че ползват мандата като инструмент.

В краткия живот на 46-я парламент БСП е използвала всеки един ден и е успяла да постигне един не лош успех - актуализацията на майчинството, актуализацията на пенсиите, както и гласуваната целева помощ за няколко месеца за пенсионерите, посочи Явор Божанков. „Успяхме да наложим на това Народно събрание темата за доходите на българите, на българските семейства и пенсионерите като приоритет. Обвиняваха ни в популизъм, но стигнахме дотам, че въпросът не е дали, а как." Народният представител от БСП допълни, че още в 44-я парламент левицата е казала как се източва здравната каса и че това е заложено в законодателството, както и за "ин-хаус" процедурите, откъдето изтичат милиарди.

„Тази корупция е заложена в законодателството и за да я спрем не трябва просто да сменим един главен прокурор, а да променим цялата законодателна мярка, в която ГЕРБ действаха", категоричен бе Божанков.