Взети са проби от водите в района на заседналия кораб край Камен бряг
Секция: БЪЛГАРИЯ
25 Септември 2021 20:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Взети са проби от водите в района на заседналия кораб край Камен бряг

/КРОСС/ Експерти на Басейновата дирекция "Черноморски район" - Варна /БДЧР/, и Регионалната лаборатория /РЛ/ към Изпълнителната агенция по околната среда днес извършиха проверка и пробонабиране с катер на Дирекцията "Морска администрация-Варна", по сигнал за изтичане на азотни торове в морето от заседналия край Камен бряг товарен кораб "Vera Su". Това съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.
По поръчка на БДЧР са взети две водни проби от морските води. Първата е до кораба - в посока открито море, а втората - пред носа на плавателния съд, където е предполагаемото изтичане на товара.

Експресните проби за показатели - pH, разтворен кислород, не отчитат отклонение от нормите. На място е измерена прозрачността на водата, която е 6,5 м. При проверката на място не е установена опалесценция и следи от нефтопродукти в морето около кораба.

Съгласно получената до момента информация за химическия състав на товара, важно е да се установи дали има превишения в стойностите на показателите: азот амониев, азот нитратен и азот нитритен. Резултати от анализа на пробите биха потвърдили дали има замърсяване в морето, допълват от МОСВ.

РЛ-Варна има готовност да обработи водните проби от днес спешно, така че те да бъдат анализирани и оповестени на институциите и широката общественост във възможно най-кратък срок.

БДЧР ще продължава да следи състоянието на водите в Черно море в района на заседналия кораб и има готовност да предприеме всички мерки, съгласно компетенциите си, за предотвратяване на екологични щети при започване на последващите aварийно-спасителни действия.