МРРБ е извършило аерофото заснемане и картировка на над 4 хил. дка свлачища в три области
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2021 10:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МРРБ е извършило аерофото заснемане и картировка на  над 4 хил. дка свлачища в три области

/КРОСС/ В изпълнение на проект BG16M1OP002-4.003-0003-C03 „Превантивни дейности чрез изграждане/възстановяване на контролно-измервателни системи в регистрирани свлачищни райони", Министерството на регионалното развитие и благоустройството е извършило аерофото заснемане и е изработен цифров модел и инженерно-геоложка картировка на терена на 4 044,1 дка свлачища в три области на страната: в с. Джулюница (община Лясковец, област В. Търново), с. Сомовит (община Гулянци, област Плевен) и с. Орсоя (община Лом, област Монтана). Това е необходимо при провеждането на инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания и служи за основа при отразяването на резултатите от тях.

На всички свлачища са изградени контролно-измервателни системи (КИС) съставени от една или комбинация от две или три мониторингови мрежи: стационарни реперни мрежи за геодезически измервания на повърхностните деформации, хидрогеоложки наблюдателни мрежи (пиезометрични сондажи) за установяване
режима на подземните води и инклинометрични сондажи за проследяване на деформациите в дълбочина на свлачищата. Данните от измерванията на КИС ще дадат информация за скоростта на движение на свлачищата и ще послужат за извършване на анализи за механизма на развитие и обхвата на протичащите геодинамични процеси.

Проектът е на стойност 2 500 924,00 лв., от които 2 125 785,40 лв. са от европейско финансиране, а националното съфинансиране е в размер на 375 138,60 лв. Реализира се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Околна среда" 2014-2020г., съфинансирана от Европейския съюз и Европейски структурни и инвестиционни фондове.

В землището на с. Орсоя, община Лом, област Монтана ще се наблюдават четири свлачища, застрашаващи жилищни квартали на селото и участък от републиканския път ІІ-11.

Част от жилищните сгради са обитаеми, с постоянно пребиваващо население. Жилищните сгради са в различна степен деформирани, като се установяват пукнатини с разтвореност до 5-10 см. При някои от сградите са видими с „просто око" значителни деформации по носещата конструкция.

Възникващите деформации по платното на път ІІ-11 затрудняват нормалната му експлоатация и създават предпоставки за възникване на пътно-транспортни произшествия.

В едно от свлачищата са образувани теренни пукнатини с разтвореност 5-10 см. Откосът на главния свлачищен отстъп е с височина около 60 м. Образувани са свлачищни „гърбици" с височина до 10-15 м.
Констатирани са слягания до 0.5 м и пукнатини в асфалтовата настилка на общински път MON3137 с разтвореност до 3-4 см.

Друго голямо свлачище, което ще бъде наблюдавано и обследвано е в землището на с. Джулюница, община Лясковец, област Велико Търново. Свлачището е с дължина по направление на движението около 750 м и ширина около 2000 м, засегнатата площ е 1500 дка.
В кварталите, обхванати от свлачището, се установяват пукнатини по жилищните сгради. Част от тях са необитаеми, поради значителните деформации.

В резултат на периодичните активизации на участъци от древното свлачище, стълбовете на електропровода са наклонени в различни посоки.

В обхвата на свлачището при с. Сомовит, община Гулянци, област Плевен са образувани четири вътрешни свлачищни деформации с обща площ над 880 дка. Свлачищната деформация обхваща източните квартали на с. Сомовит и участък от републикански път II-11.

По съществуващите подпорни стени, укрепващи откоси в имотите, са образувани подувания и пукнатини с разтвореност до 3-4 см. По уличните платна са формирани пукнатини с разтвореност 1-2 см. Стълбове от електропреносната мрежа са наклонени.

Основната цел на проекта е изпълнение на превантивни дейности чрез провеждане на инструментален мониторинг и събиране на данни, необходими на компетентните органи за вземане на правилни решения и за предприемане на действия за ранно предупреждение, оповестяване и други превантивни действия за недопускане на бедствени и аварийни ситуации, застрашаващи живота и здравето на хората.