Минеков поиска ГЕРБ да напусне централата си в НДК
Секция: БЪЛГАРИЯ
26 Септември 2021 13:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Минеков поиска ГЕРБ да напусне централата си в НДК

/КРОСС/ Велислав Минеков ще "помоли настойчиво" ГЕРБ да напусне централата си в Националния дворец на културата (НДК) и да намери друг имот, който да ползва, съобщи той пред Би Ти Ви. Министърът на културата се обоснова, че преди години партията на Бойко Борисов е превзела със сила два етажа от административната сграда към НДК.

"НДК е към министерството. Тогавашният областен управител Данаил Кирилов прави така, че обявява двата етажа като "отпаднала полза" и ги дарява на партията. От там няма нито лев наем. Тези два етажа мисля да ги върна на НДК, тъй като и без това съсипаха НДК за тези години, дълговете са невъзможни", казва Минеков.

Това е второ подобно действие на Минеков през последните месеци. На 12 август стана известно, че той е поискал от главния редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков да напусне ползваните от редакцията помещения, които се намират в Музея на социалистическото изкуство. Причината е, че "Труд" плаща нередовно наем към Министерството на културата. Блъсков заяви, че няма да напусне сградата и обвини министъра на културата Велислав Минеков, че действа срещу свободата на словото.

Казусът предизвика мигновена реакция на ГЕРБ. В специална декларация, прочетена от трибуната на парламента на 13 август, депутатът Тома Биков поиска от президента Румен Радев да заеме позиция по темата, защото действията на Минеков приличали на разправа с медия.

Според последната информация Министерството на културата е изпратило доброволна покана към редакцията на вестника да напусне наетите помещения.

Минеков заяви, че съдебната реформа е ключова, защото всеки ден открива корупция в Министерството на културата. По думите му за откритите нарушения прокуратурата вече е сигнализирана.

"Много е важно да преборим корупцията. За съжаление, парламентарните въпроси, които получавах често пъти бяха неясни, комични - за биографии на мой сътрудник, за броя коли, които министерството има, за броя самолетни полети. В този малък срок трябваше да се захванат с т.н. съдебна реформа", каза той.

Минеков обясни, че ще поиска помощ от ДАНС за изясняване на финансирането за реставрацията на паметника на Цар Освободител в столицата. "Там 1,8 млн. лв. ги няма. Не знаем откъде са дошли, кой ги е похарчил, няма обществена поръчка. Реставрацията е дадена на неграмотно лице", обясни той. Според него това са пари, които са получени от руски бизнесмен, който е включен в санкционен списък на САЩ и се твърди, че е част от престъпна групировка.

Министърът разкри и за други проблемни случаи, които е открил в министерството.

"Имаме хотел на Черноморец, който е със 111 легла, даден е под наем и до днес, седма година, няма един лев печалба. Даден е под наем на симпатични хора, даже са си направили басейн". Министърът на културата обясни, че все още се установява от кого е отдаден под наем хотелът на ведомството.


"Аз виждам подписи, виждам какво се е случило, но за съжаление се надявам на действаща прокуратура. Няма начин иначе. Това, което е с евросредства - обръщам в посока Европейска прокуратура, не става въпрос само за "Ларгото", има и още, например "Яйлата", "Квадрат 500", допълни Минеков.