Министър Балтова разговаря писателя на „1000 места, които е добре да видите преди да умрете“
Секция: Туризъм
26 Септември 2021 14:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Балтова разговаря писателя на  „1000 места, които е добре да видите преди да умрете“

/КРОСС/ Министърът на туризма Стела Балтова разговаря с Патриша Шулц, американски писател и автор на световния бестселър „1000 места, които е добре да видите преди да умрете". Книгата е преведена на десетки езици и са продадени милиони копия.

Патриша Шулц пътува като журналист по цял свят повече от 25 години и публикува преживяванията си в различни списания за пътешествия и пътеводители. Целия си натрупан до момента опит тя влага в тази книга, чието написване й отнема 7 години.

Пред своя гост министър Балтова представи възможностите за туризъм в България като открои някои от най-интересните факти за България.

Страната ни е много богата на минерални извори и предлага възможности за балнеолечение, заради което много посетители идват у нас, обясни министърът. У нас е най-горещият гейзер в Европа - в Сапарева баня, който е 103 градуса и най-високият планински връх на Балканите - Мусала, разказа за климатолечението в България.

Розовата долина е един от символите ни и затова нашето туристическо лого е роза, а от няколко години България е световен лидер по производство на лавандула. И още интересни факти, които министър Балтова сподели пред своя събеседник за културно-историческото ни наследство и опазването му, за най-старото златно находище в света, открито във Варна, за вкусната характерна местна кухня, както и че България предлага винен туризъм, като във всички краища на страната има условия за винопроизводство, а сортовете мавруд, широка мелнишка лоза и гъмза са много характерни за България.

Много млади пътешественици избират България за своя дестинация, коментира Патриша Шулц. По думите й много инфлуенсъри и блогъри от САЩ тази година са избрали Варна и България за своя дестинация. Шулц посочи, че за тях тук е раят, защото имат „целия пакет" - култура, археология, храна, отношение, при това на много достъпна цена, която им позволява да останат за по-дълъг период от време.

Патриша Шулц коментира последната си книга, в която разказва за причините, заради които пътува. „Всеки пътува по различни причини и за мен тези причини са много. Да имаш нещо в сърцето и ума си е едно, но опитай се да го напишеш на един лист, това е голямото предизвикателство", сподели авторката на световния бестселър, истински пътеводител за пътешественици.

В разговора си с българския министър световноизвестната писателка сподели, че харесва Балканите, но едва сега открива България. Пътуването й до страната ни я е вдъхновило с нови идеи, които да представи и обеща изненади в своя бъдеща книга.