Норвежката кримикралица Уни Линдел дебютира в България
Секция: КУЛТУРА
27 Септември 2021 08:55
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Норвежката кримикралица Уни Линдел дебютира в България

/КРОСС/ След 50 книги в различни жанрове и 35-годишна писателска кариера Уни Линдел, един от най-големите норвежки автори в криминалния жанр заедно с Том Егеланд и Ю Несбьо, най-сетне дебютира в България. Тя е двукратен носител на най-престижната награда за криминален роман в Норвегия - „Ривертон" (1999 и 2018). За същата награда е номиниран романът й „Знам къде живееш", който сега излезе на български в издание на „Книги за всички".

Това е елегантен и силно въздействащ трилър, който притежава характеристиките на литература от най-висока класа - емоционален стил, психологическа достоверност, увлекателен и непредсказуем сюжет, герои, които те карат да съпреживяваш, да страдаш, да се страхуваш, да мразиш и да обичаш с тях.

„Знам къде живееш" е изпълнен с убийствено напрежение и обрати роман, в който полиция, престъпници и жертви се надпреварват с времето, а залогът са човешки животи.

Шестгодишната Туна е изчезнала без следа. Случаят е останал неразрешен. Петнайсет години по-късно ръководството на полицията предприема действия относно подобни неразрешени случаи. Изчезването на Туна е поверено на полицейската инспекторка Мариан Дале, която продължително време се е възстановявала от психологическа травма и изгаряния, причинени й по време на криминално разследване, в процеса на което престъпникът я е вкарал в камера за кремация и тя едва е оцеляла.

Подновяването на случая е последвано от страховит опит за отмъщение. Няколко мъже са отвличани, измъчвани и убивани.

Ани, майката на Туна, от петнайсет години живее с мъката по изчезналата си дъщеря. Един ден сега тя открива в стаята за почивка на персонала в психиатричната клиника, където работи, Библия, а в нея - списък с имената на мъжете, които са отвлечени и убити. Следващото име е на известен съдия от Върховния съд.

Никой не разбира ужасяващата връзка между събитията, докато не става твърде късно.

Самата полицайка Мариан Дале се озовава в капан с опасен враг. И ето че една вечер той идва в дома ѝ.

„Знам къде живееш" е шедьовър в криминалния жанр, а Уни Линдел - една от най-добрите в него. Романът показва как ужасни събития от миналото могат да имат разтърсващи последици в настоящето.

Уни Линдел (1957) е един от най-продаваните писатели в Норвегия благодарение на криминалните ѝ романи, които са сред най-превежданите и са продавани в милиони екземпляри по света.

„Героите на Уни Линдел живеят, обичат и убиват с фантастична прецизност и финес!" - е характеристиката им, направена от шведската кримиавторка Лиза Марклунд, прочута с тандема си с Джеймс Патерсън.