Почивката в края на годината ще е по-скъпа тази зима
Секция: Туризъм
27 Септември 2021 10:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Почивката в края на годината ще е по-скъпа тази зима

/КРОСС/ Почивката в края на годината ще е по-скъпа тази зима. Това показват офертите на хотелиери и туроператори за новогодишните празници. Три месеца преди да посрещнем 2022 година резервациите за празничната нощ вече набират скорост, а за някои места за настаняване вече сме закъснели.

Има ли все още свободни места и колко ще струва да посрещнем новата година извън дома провери Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна".

Очакванията са в периода 24 декември - 2 януари на път да тръгнат около 500 000 българи. Сред най-търсените дестинации и тази зима ще бъдат ски курортите, СПА и балнео комплексите, както и обектите за културно-исторически туризъм.

Резервациите в един комплексите с къщи за гости във великотърновския Балкан са започнали още през лятото. Свободни места все още има, но интересът е далеч по-голям от предишни години, разказва ни собственикът Елица Гавазова.

Още от август месец има запитвания. Ние също се учудихме, но това е напълно обяснимо на фона на мерките и ограниченията. Първото, което питат, е, дали ще има други хора, разказа Гавазова

Къщите в комплекса са самостоятелни, а във всяка от тях могат да почиват между 10 и 14 човека.

Къщите са малки, т.е. не се позволява струпване на големи компании, работим по абсолютно всички мерки и хората могат да бъдат спокойни. Докато преди години основен фактор за наемане на къща беше ниската цена, в момента се приема като лукс - защото е по-трудно да намериш място, където да се събереш с приятели и да празнуваш спокойно на фона на пандемията, каза още собственичката.

Бърза справка в онлайн платформите за резервации показва, че три месеца преди почивните дни в края на годината - възможностите за запазване на вили и къщи за гости са почти изчерпани, а свободни места - рядко се намират.

Свръхтърсене за този тип обекти отчитат и туроператорите.

Типът търсене се промени - в посока да се търсят по-малки места за настаняване, частни къщи - така че хем хората да са ограничени от контакти с други лица, хем да не ги засегнат някакви евентуални рестрикции, обясни Димитрина Горанова от Асоциация на туроператорите.

Въпреки че свободни места към момента няма - шанс да посрещнем новата година в такива къщи все още има, тъй като някои от собствениците още изчакват - и при какви мерки ще работят, и на какви цени.

Има и една част от обектите, които предварително са направили „стоп" на резервациите, тъй като изчакват потвърждения и изчакват да видят накъде ще тръгнат цените във връзка с поскъпването на енергоносителите и ръста при инфлацията, обясни Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма.

Новите разходи вече се отразяват и в сметката на Елица Гавазова. Затова има увеличение на цените.

Към този момент в зависимост от броя на нощувките цените варират за човек между 50 и 80 лева, обясни тя.